Делян Добрев: Хранилката на "Лукойл" се оказа доста по-голяма, отколкото предполагахме

От ГЕРБ дадоха брифинг по повод исканията за отмяна на извънредното заседание в парламента в петък.

"Хранилката на "Лукойл" се оказа доста по-голяма, отколкото ние предполагахме. Оказа се, че на тази хранилка има председатели на парламентарни групи , има членове на кабинета, има министри. За пръв път в историята на България се случва кабинетът, министрите, премиерът и подкрепящата ги партия, която ги е излъчила, да бламират заседание на Народното събрание", каза депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

"Това заседание е необходимо, защото преди седмица президентът наложи вето на закона за енергетиката. Припомням, че законът беше гледан в парламента в няколко безсънни нощи на енергийна комисия, на пленарна зала, защото управляващите твърдяха, че законът е важен и е ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост. Сега изведнъж се оказва, че този закон за енергетиката не им е важен. ПВУ не им е важно. Всичко звучи много нелогично", каза Добрев.

Депутатът от ГЕРБ съобщи, че на всички на брифинга ще бъде раздаден текста на закона за енергетиката, който е приет през януари, но не се прилага вече 10 месеца.

"Правителството трябва да започне да събира от "Лукойл" по близо 3 млн. лева на ден от следващия вторник - 31 октомври. 2,9 млн. лева на ден и да ги разпределя на хората по програма. Това са въпросните 73 стотинки. Тези текстове не искат колегите управляващи да приемат, защото тези текстове нарушават финансовия интерес на "Лукойл" с близо 3 млн. лева на ден", уточни Добрев.

"Всеки път, когато ги заплашим с отнемане на дерогацията, управляващите изпищяват по зловещ начин, че са готови на всичко само и само да се откажем от намеренията си", заяви депутатът.

Според него с отмяната на извънредно заседание на парламента в петък ще се дадат още седмици на "Лукойл", в които рафинерията няма да прави плащания.

"Всеки ден, в който не отхвърляме ветото на президента, подарява на "Лукойл" по 3 млн. лева", каза още Делян Добрев.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини