МО: България не е продавала или предоставяла на държави от НАТО самолети Су-25 за Украйна

Ведомството коментира публикация на Bloomberg

България не е продавала или предоставяла на държави от НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна. Това посочват от Министерството на отбраната в отговор на публикация на агенция Bloomberg. В нея България е цитирана като държава, която е посочена, че е предоставила щурмови изтребители, пише БНР.

Публикацията на Bloomberg цитира нидерландски уебсайт за анализ на отбраната, както и съобщения от съюзниците на Украйна. Според Oryx Украйна е получила 14 самолета Су-25, „купени от България от държави членки на НАТО и доставени на Украйна”. Bloomberg обаче уточнява, че данните не могат да бъдат независимо потвърдени.

Министерството на отбраната не е продавало и/или предоставяло на държави от НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна, се казва в позиция на ведомството.

В окончателното решение на 48-ото Народно събрание от декември не е записано, че страната ни ще предоставя изтребители и тежка техника, а само леко стрелково оръжие и боеприпаси.

Темата за предоставяне на бронетанкова техника и за зенитно-ракетни комплекси е била обсъдена и при посещението на министъра на отбраната в Украйна миналата година. Въпреки настояванията, политическото ръководство на Армията и Президентството са изключвали подобни варианти с аргумента, че България няма заместващи платформи, с които да изпълнява и задълженията си по конституция. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини