Линиите в небето – кемтрейлс или контрейлс?

От вчера небето над Първомай е прорязано от десетки бели линии, които предизвикаха спорове и коментари в разговорите на живо и в социалните мрежи. Може ли това да са следи от облъчване с биологични или химически агенти? Тровят ли ни или всичко си има логично обяснение? Ще се опитаме да обясним, макар да знаем, че трудно би било разколебано мисленето на хората, които са убедени, че следите в небето са провокация.

Съществува теория, която твърди, че някои следите, оставяни от самолетите в небето, са следи от химически или биологични агенти, преднамерено разпръсквани на големи надморски височини с цели, пазени в тайна от обществеността в секретни, нелегални програми, ръководени от правителствени власти. Тази теория дори си има и име – кемтрейлс, което идва от английското chemical trail – химични линии. Колко може да е пазено в тайна от обществото нещо, което всички виждат с невъоръжено око е съвсем отделен въпрос.

Според учените тази теория не е подкрепена от нито едно доказателство. Те имат съвсем просто обяснение, което на всичко отгоре, се изучава в масовото училище. Това, което виждаме е резултат от конденз и е известно като контрейлс. Съвсем простичко обяснение дава Георги Пчелин:“ С най-прости думи, белите следи, оставащи след самолета, са облаци. Когато самолетите летят на голяма надморска височина, реактивните двигатели отделят изключително горещ въздух и водни пари, заедно с други частици от изгорели газове, като въглероден диоксид. Замислете се как от ауспуха на автомобила излиза пара при по-студено време - същият процес.

Повечето самолети летят на височини над 10 000 метра над морското равнище, където температурите варират между -20°C и -40°C.“

Съществува и друга теория - тези следи имат за цел контрол над съзнанието. Дори има хора, които цитират "факти" и доказват това свое твърдение. Според други - наистина кемтрейлсът контролира съзнанието, защото някой всява паника у хората, а това винаги е помагало за управлението им.

На въпроса „Защо точно сега има такива следи?“, отговорът е прост – в момента се провежда международната летателна тренировка European Spartan Exercise 2022 (ESE 2022), на която България е домакин за пети път. Една от базите за излитане е Чешнигирово. Така да се каже – Първомай е на пътя на самолетите.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини