Забелязан е морски орел близо до Първомай

Преди дни д-р Димитър Демерджиев е открил гнездо на морски орел в Защитената зона „Марица – Първомай“. Той е член на от Българското дружество за защита на птиците и в качеството си на експерт по опазване на хищните птици е провеждал мониторинг в района, който е естествено местообитания на няколко защитена вида птици.

Откритието е важно, защото от 100 години по поречието на река Марица не са гнездили морски орли, а това означава, че рядката птица се завръща по тези места.

От ДЗПБ обясниха, че името на орела  е малко подвеждащо: „Този вид е изключително рядък само до преди 20 години. Сега естественото увеличение на популацията на вида го кара да търси перфектни местообитания и обилие на храна не само покрай морето, но и във вътрешността на страната, места, съхранили перфектни места за гнездене и много храна. Такова място е „Марица – Първомай“, красива и богата територия, коридор на една от най-големите български реки.

Перфектните места за гнездене и запазените фрагменти от равнинни гори в Тракия, както и богатата на храна за орела река Марица са привлекли и първите морски орли от много време насам.“

През последните години двойките морски орли в страната ни увеличават числеността си - от 1 двойка през 1985 г. до над 100 двойки през 2022г. Последните десетина години в Централна и Северна Европа популацията на морския орел значително нарасна, което най–вероятно също е причина за този своеобразен рекорд в България.

Морският орел е най-едрият орел в Европа. Размахът на крилата му може да достигне близо два метра и половина. Възрастните са с кафяво оперение, светла глава и бяла опашка. Обитава реки, езера, блата, язовири със стари тополови или дъбови гори по бреговете. Храни се основно с риба и водолюбиви птици. Гнездото му също впечатлява с размери – над 2,5 м височина и 2 м диаметър. Снася между 1 и 3 яйца. Има едно поколение годишно в периода март – юли.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Се
    себри
    1 -1
    10:59, 29 апр 2022
    Довечера ше е супа
  • 2
    Пи
    ПИТАГОР
    0 0
    16:28, 29 апр 2022
    Тедо всичко е перфектно в та статия.
  • 3
    Ка
    Капитан Немо
    1 0
    21:56, 30 апр 2022
    Това е, защото България потъва със страшна сила и скоро Първомай ще е пристанищен град
Последни новини