Боеве в Източна Украйна, Харков и Лвов под обстрел

Русия почти е завършила подготовката си за нова офанзива в Източна Украйна, заяви днес генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от ДПА.

В дневната си сводка той отбелязва, че руската армия се опитва "да напипа слабите места" в украинските отбранителни линии с индивидуални атаки. За целта тя е извършила през нощта нападения срещу градове в Донбас.

"Основните усилия на врага са в района на селищата Лиман, Кременная, Попасная и Рубежное, в допълнение към което те се опитват да установят пълен контрол над Мариупол", обобщи украинският генерален щаб. Той отбеляза също, че руската армия се опитва да създаде плацдарм северно от контролирания от украинските сили голям град Северодонецк в Луганска област.

Според украинския генерален щаб всички руски атаки са били отблъснати.

Той съобщи за въздушни удари по северния град Харков и изрази очакване руската армия да настъпи и в южната Херсонска област.

Луганска област

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай съобщи, че в източния украински регион вече са започнали улични боеве, и отново призова местните жители да се евакуират, предаде Ройтерс.

"Следващата седмица ще е трудна. Това може да е последният път, когато имаме възможност да ви спасим", написа Гайдай на страницата си във Фейсбук.

Руски нашественици влязоха в град Кременная в Луганска област, написа той малко по-късно.

Обстрелът на Кременная продължава от 17 април и стана по-чест и мощен през нощта. В резултат горят седем жилищни сгради и стопански постройки. Освен това руснаците са атакували спортния комплекс Олимп в Кременная.

"Преди няколко часа руски снаряди поразиха местни съоръжения за спортна инфраструктура. По-специално, наскоро построеният спортен комплекс "Олимп", където обикновено тренираха представители на украинския олимпийски отбор. По предварителни оценки площта на пожара е 2400 квадратни метра", написа Гайдай.

"Руснаците влязоха в Кременная. Започнаха улични боеве. Евакуацията е невъзможна", гласи най-новия пост на Гайдай.

По-рано той прогнозира "мариуполски" сценарий за целия регион.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че нашествениците "искат буквално да довършат и унищожат Донбас".

"Да унищожат всичко, което някога е давало слава на този индустриален регион. Точно както руските военни унищожават Мариупол, те искат да заличат други градове, други общности в Донецка и Луганска област“, ​​каза Зеленски във видеообръщение.

Ракетни удари по Лвов

По време на ракетна атака срещу Лвов най-малко 8 души са ранени, 6 са загинали, съобщи председателят на Лвов Областаната военна администрация Максим Козицки.

По информация на въздушното командване "Запад" тази сутрин е имало четири ракетни удара по Лвов.

По думите му три удара са паднали по обекти на военната инфраструктура.

„В резултат на ударите са възникнали пожари. Гасенето все още продължава. Обектите са със значителни щети. За съжаление има загинали и ранени. Към този час са известни 6 загинали и 8 ранени. Едно дете е сред ранените", каза Козицки.

За повече удари съобщи кметът на Лвов: "5 целеви ракетни удара по Лвов. Съответните служби вече са заминали за мястото. Разкриваме по-подробна информация", пише Садови.

Впоследствие стана известно, че в резултат на сутрешния обстрел на Лвов са били повредени обекти на цивилната инфраструктура.

Ръководителят на украинските железници Олександр Камишин съобщи, че няколко ракети са ударили близо до железопътни съоръжения и публикува снимка.

Харков под обстрел

9 убити и 25 ранени цивилни в Харковска област, според отчета на областната военна администрация за ситуацията през деня. Изюм е на границата на оцеляването. Голяма колона руска военна техника е забелязана на пътя Купянск-Изюм. Днес ураинските сили контраатакуват в опит да пробият блокадата на руснаците там.

В Харков днес отново е обявена въздушна тревога, а хората са помолени да не излизат от убежищата през целия ден.

Видеото, качено вчера, показва медиците, които помагат на ранени в Харков, когато започва нов обстрел. Действието става по-разбираемо, ако включите звука. Парамедикът, който остава отвън с безпомощната жена, вика на другите безпомощни, които не успяват да се скрият, да не стават и да лежат.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Кр
    Краварите
    0 0
    08:21, 19 апр 2022
    Ше воюват до последният украинец. Успокоява ме ,че ума и по прост народ от нашия.
  • 2
    Ак
    Ако
    0 0
    08:38, 19 апр 2022
    Всеки ден вадиш нож на съседа и го заплашваш с нату нормално е накрая съседа ти да ти отпере няколко туката и да ти откачи главата.
Последни новини