Николаев без вода, копаят кладенци

Вследствие на руския обстрел в Николаев е повредено централизираното водоснабдяване.

Местното ВиК и градските власти работят по възстановяването на централизираното водоснабдяване в Николаев, а междувременно се пускат редица кладенци за хората, съобщи кметът Олександр Сенкевич.

"Приятели, ние се подготвяхме за тази ситуация от началото на войната. И разбирахме заплахата да останем без водоснабдяване от Днепър. Ето защо ви казвах на почти всяко предаване: запасете се с вода. Междувременно, нашите комунални услуги подготвяха алтернативни източници на водоснабдяване”, се казва в съобщението.

За четири седмици в града са били подготвени и пуснати сондажи в Спешна болница, Болници № 1, 3 и 4 и Родилен дом № 2, и на територията на местното енерго- и топлоснабдяване. Освен това тази седмица трябва да заработят сондажите в още три болници.

"Ще можете да използвате всички тези кладенци. От утре започваме да пробиваме сондаж на територията на спортен комплекс "Заря". Планираме да пуснем вода от него до края на следващата седмица", каза Сенкевич.

Поне от 12 април в Николаев започнаха прекъсвания на водоснабдяването. На 13 април "местното ВиК съобщи, че помпите на града са започнали да се прехвърлят към резервна електрозахранваща линия, но са "възникнали и други технически проблеми".

От 16 април градът организира подаването на техническа вода. Освен това четири пожарни крана работеха, и докато има вода в тях, хората можеха да я ползват.

На 17 април ръководителят на Одеската областна военна администрация Максим Марченко съобщи, че от Одеса за Николаев са изпратени цистерни с питейна вода: "Поради постоянните военни действия в съседния район имаше проблем с водоснабдяването. Не можехме да стоим настрана. Затова реших да изпратя там цистерни с питейна вода и сондажни екипи, за да осигуря целия район с вода, ако е възможно".

Николаев е родното място на потопения руски крайцер "Москва". Именно в тукашния корабостроителен завод под името "Слава" е построен флагманският руски ракетоносец, въведен в експлоатация през 1982 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини