И Антинобелова награда печелят...

Изобретателите на сутиен, който се превръща при необходимост в две газови маски и учените, открили, че кравите с имена дават повече мляко, са сред носителите на Антинобеловите награди за 2009 г., съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА. 

Целта на наградите е "първо да разсмеят хората, а след това да ги накара да се замислят".

Сутиенът е създаден и патентован от екипа на Елена Боднар от Илинойс. Той се преобразува бързо в две газови маски - една за жената, която го носи, и една за стоящ до нея човек.Екипът спечели наградата за здравеопазване.

Антинобеловата награда за мир получиха патолози от университета в Берн, изследвали дали е по-добре човек да бъде ударен по главата с пълна или празна бирена бутилка.

Изводът им е, че и празната бутилка също може да счупи главата, като тя е дори по-твърда, защото пълната експлодира по-бързо заради газираността на напитката.

Ирландската полиция спечели наградата за литература с над 50 фиша за шофьор, редовно превишаващ скоростта с името Prawo Jazdy. На полски това означава "свидетелство за управление на МПС". Антинобелова награда за икономика беше присъдена на директорите на четири исландски банки, довели ги до зрелищен крах, "защото показаха, че малките банки могат бързо да се превърнат в големи и обратното".

Американецът Доналд Унгър спечели наградата за медицина, доказвайки, че пукането на кокалчетата на ръката не води до артрит. За целта той 60 години пукал всеки ден кокалчетата на лявата си ръка, но не и на дясната.

Наградата за биология взе Фумиаки Тагучи, който доказа, че кухненските отпадъци могат да бъдат намалени с 90 процента, като се използват бактерии, извлечени от изпражненията на гигантска панда.

Американско изследване, определило причините, поради които бременните жени не падат, спечели наградата за физика. Наградата за химия беше присъдена на мексикански учени за метод за създаване на диаманти от текила.

Антинобеловите награди са учредени през 1991 г. от Марк Ейбрахамс, основател и редактор на списанието "Годишник на невероятните изследвания" и няколко университетски организации от Харвард и Радклиф. Ако не бяха тези престижни отличия, някои от най-странните научни изследвания щяха да останат в забвение.

"Целта на тези награди е да бъде почетено необичайното творчество и богатото човешко въображение, както и да се стимулира интересът на хората към науката, медицината и технологиите", споделя Ейбрахамс.

Всички изследвания са реални и са публикувани в престижни научни и медицински издания. Въпреки това, за разлика от Нобеловите лауреати, носителите на Антинобеловите награди не получават пари и признание, и на практика нямат никакви шансове да преобразят науката или медицината. Антинобеловите награди се раздават на церемония в Харвардския университет и се връчват от истински носители на Нобелови награди. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини