39 лв. икономическа подкрепа на човек от населението е получила община Първомай през първото полугодие на 2022 г.

 39 лв. са реално изплатените суми за икономическа подкрепа по време на Covid-19 в община Първомай към  30.06.2022 г. на човек от населението.

Данните са от Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020).

Системата включва изплатените суми по различни програми, основно в помощ на микро-, малки и средни предприятия, чиято дейност е била засегната от кризата и ограниченията, както и инициативата „Топъл обяд в условията на пандемията“, където финансирането е насочено директно към общини, които предоставят услугата. Ключовите индикатори, които извличаме от наличната информация, са два – общо усвоени средства от началото на кризата за община и усвоени средства на средно на човек в общината.

След София, по обща сума, се нареждат предимно големи областни центрове, Сред необластните градове най-големи суми са получили Несебър и Петрич – места със силно застъпена туристическа индустрия, която беше изключително силно засегната от кризата.

При сравнение според средния размер на изплатените суми на човек от населението превес взимат по-малки общини, като отново  водещи са общините, в чиито икономики е силно застъпен туризмът.

Прегледът на  отделните проекти показва, че най-много средства е получило Министерството на туризма, а след него 82  бенефициенти са само общини, като предназначението на сумите е програмата „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“ – тази, от която се е възползвала и община Първомай.

Община Първомай се намира по-скоро в средата на класацията, но със сравнително малък размер на усвоените средства.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини