Матей Шопкин получи наградата за поезия на името на Слав Хр. Караславов

Изображение 1 от 4

    Големият носител на  Националната литературна награда на името на Слав Христов Караславов за 2023 година е Матей Шопкин. Церемонията по връчването ѝ се проведе на  13.10.2023 г. и беше  десета и юбилейна. По традиция  преди нея домакините от ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“, Община Първомай, гости и ученици на ОУ „Георги Караславов“ поднесоха цветя пред паметника на Георги Караславов и посетиха къщата – музей в кв. Дебър.

    Матей Шопкин е роден на 29 септември 1938 в село Долна Липница, Великотърновска област и тази година отбелязва своя 85-годишен юбилей. Завършил е българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работил е във вестник „Студентска трибуна”, Радио София, вестник „Литературен фронт”, издателство „Народна младеж”, Националния литературен музей. Бил е секретар на Съюза на българските писатели по въпросите на поезията, председател на Столичния съвет за култура, главен редактор на списание „София” и на алманах „Янтра”- Велико Търново.  Автор е на повече от 60 книги – поезия, публицистика, стихове за деца. Пише и литературна критика. Носител на националните литературни награди „Пеньо Пенев”, „Николай Хрелков”, Цанко Церковски”, „Иван Нивянин”, „Георги Джагаров”. Матей Шопкин е Народен деятел на изкуството и културата, лауреат на Димитровска награда, удостоен с почетното звание „Следовник на народните будители”. Носител на ордените „Кирил и Методий” първа степен, „1300 години България” и на „Златен Есенински медал”- Русия.

    Наградата, както и почетен знак на града на поета бяха връчени от Радослава Ставрева – временно изпълняваща длъжността кмет на община Първомай. От името на читалищните деятели Специалната награда „Муза” за поезия  и Диплом му връчи Ана Сиракова –председател на Образцово „НЧ Св.Св. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай”.

    Ученици от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ПГСС „Васил Левски“ прочетоха стихове на Слав Хр. Караславов и на Матей Шопкин.

    Лауреатът изнесе кратък рецитал с някои от най – хубавите си стихове, посветени на майката, бащатаи родината, с които развълнува публиката, а тя му се отблагодари с бурни аплодисменти.

    Parvomai.NET

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини