Проф. Златимир Коларов е носителят на литературната награда на името на акад. Караславов

    Проф. Златимир Коларов е носителят на награда за проза на името на Георги Караславов за 2022 година. Той е десетият пореден лауреат след възстановяването на наградата през 2004 година, която се определя и присъжда от Община Първомай, Съюза на Българските писатели и ОНЧ „Св.св.Кирил и Методий“, Първомай.

    Излъчен е от жури в състав: председател Боян Ангелов – председател на СБП, Христо Славов – член на СБП и носител на наградата за 2020 г., Николай Митков – кмет на община Първомай, Ана Сиракова – председател на читалището, Диляна Глушкова – главен библиотекар.

    Наградата се присъжда на Златимир Коларов за неговите книги „Среднощен етюд за стари глупаци“, „Парчета от живота преди и след“, „Сценарни вариации“ и за цялостно творчество.

    Наградата от 1000 лв. беше връчена от зам.-кметът на общината Радослава Ставрева и беше придружена от знака на града и диплом. Освен нея лауреатът получи и знака „Муза“, диплом на читалището и две книги на почетния председател на читалището Иван Караславов, връчени от Ана Сиракова.

    „Винаги съм казвал, че една награда е огромно удовлетворение за признателност, каза проф. Коларов, но за мен е преди всичко отговорност как да вървиш напред и нагоре със същата скорост.“

    Връчването на литературната награда беше наречено „едно от най-важните събития за литературата в България“. Ритуалът по връчване на награда протече по установения ред – поднасяне на цветя пред паметника на Георги Караславов, посещение на къщата му и церемония, на която ученици от гимназиалните класове четоха откъси от литературни творби на акад. Караславов и Златимир Коларов.

    Проф. Коларов е лекар със стотици научни трудове в областта на ревматологията. Той казва, че литература и научни публикации се пишат по различен начин, макар да приема винаги словото като предизвикателство и да иска го овладее във всичките му форми, но „Научното писане обяснява, а художественото - внушава и това изисква коренно различен подход към словото, казва той и допълва: не можеш да внушаваш наука, а ако започнеш да обясняваш в литературата, всичко се разваля“.

    Златимир Коларов е твърдо убеден, че литературата допълва историята и остава най-богатият извор на информация за живота на хората в даден период. Затова и акад. Караславов е един от най-ярките художници на съвремието му – времето между двете войни. „Ето защо самото споменаване „Коларов“ до „Караславов“ под някаква форма (несъизмерими величини) е огромно задължение – не можеш да пишеш вече злободневки и еднодневки“.

    След края на церемонията Лауреатът на наградата за проза, на името на „Акад. Георги Караславов“ Златимир Коларов и всички организатори си направиха общи снимки за спомен.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини