Руски танкове срещу украински снайпери. Предава руски тв репортер в Мариупол

Два видеорепортажа от Мариупол вчера, където боевете продължават, хуманитарната помощ не може да стигне, коридорите за евакуация са под обстрел, хората оцеляват без ток, вода и отопление, а градът е в развалини.

Танкове срещу украйнски снайпери, ракетен обстрел срещу военни с противотанкови оръжия - това противоречи на всички представи, които може да имаме от бойни сцени във филмите. Но се случва в действителност в Мариупол, включително според пропутински тв репортаж.

"Руски телевизионен репортер в Мариупол. Просто вижте руините, през които минава" пояснява Джемс Лонгман видеото, което е репостнал в канала си.

"Зад тази сграда има руски танкове и те стрелят по украински снайперисти на покривите", превежда международният кореспондент на ABC News.

"Снайперистите защитават собствения си град. Руснаците взривяват домове, за да го превземат", пояснява той. "Само за да е ясно какво се случва тук - руската държавна пропаганда по същество признава, че жилищни сгради са обект на нападение от руски войски. Дори не се опитват да скрият вярата си, че имат право да влязат в друга държава и да стрелят по собствено желание по цивилни домове."

Вчера Джеймс Лонгман се включи на живо с последните новини от Украйна за Good Morning America и World News Tonight. "Русия затяга хватката си над Мариупол", казва той от Лвов. Кадрите от репортажа му са тежки за гледане. Водещият от студиото го пита дали Мариупол е превзет от руските сили.

Руските власти обявиха за Мариупол: "Никой не трябва да има съмнения, Русия е тук завинаги". Но боевете не са спрели в Мариупол, въпреки че гладни хора се подредиха на опашка, когато руските военни обявиха, че раздават храна.

Лонгман споделя в канала си в Twitter във връзка с вчерашния брифинг на руските военни, на който те обявиха успешния край на първата фаза от "специалната операция": 

Генералният щаб на Русия: Целта на „специалната военна операция“ е да „освободи“ района на Източен Донбас, а не да завземе други части на Украйна.

Реалността: Нещата тръгнаха много много зле и ние работим как да запазим лицето си.

Включването на международния кореспондент на ABC от вчера можете да видите по-долу.

А ето какво казва руският тв репортер във видеото, качено от путиновия ВВМУПП-суперклуб в Петербург:

"По същество ние сега минахме пехотата и ето зад този дом се намират няколко наши танкове, които работят по покривите на следващите девететажни блокове. На тях се намират снайпери. Местните жители излизат през този двор. Блокът ни прикрива от снайперите. Ние решихме да не отиваме по-нататък от съображения на нормалната човешка логика за нещата.

Можете да видите един от девететажните блокове. Тук буквално преди няколко дни стояха украински снайпери и военнослужещи на Украйна с противотанкови оръжия. И със противотанкови системи и управляеми ракети.

Заради това, че тук има такова ехо, да се определи къде конкретно се води сега стрелкови бой е практически невъзможно. Усещането е, че се стреля от всички страни. Ето, чува се как работят снайперите.

Ние видяхме днес вече няколко загинали мирни жители, които за загинали буквално от днес сутринта, някои от изстрели на огнестрелно оръжие, някои от миномети.

Хората в този двор днес за първи път излизат на улицата от подземията ... за месец."

Facebook коментари

Последни новини