"Задушаваме се в Русия": младите руснаци, които бягат в Истанбул

"Задушавам се в Русия. Който мисли различно или има представа за живота, различна от тази на държавата, се сблъсква със страшна агресия", казва 21-годишният Максим. Ето какво разказват млади руснаци, избягали в Истанбул.

Те не издържат повече в Русия: млади и високо образовани руснаци в началото на професионалната си кариера обръщат гръб на родината си по политически и икономически причини. Много от тях пристигат в Истанбул - защото в Турция нямат нужда от виза.

"Тук сякаш вече има повече руснаци, отколкото турци", казва 25-годишният Андрей. Той и приятелката му Алина са избягали от Русия, идват от далечния Владивосток. Андрей е IT-експерт, разработва софтуерни програми, а Алина се занимава с изкуство и работи основно в интернет.

Тъжни, гневни, отчаяни

"Отдавна мислим за чужбина, но сега всичко стана много набързо. Ако не бяхме реагирали веднага, сигурно повече нямаше да можем да напуснем страната", казва Алина.

Елизабет и Юри също са бързали да се махнат, защото са се опасявали, че Русия може да затвори границите. Двамата са на 25 години и са работили в Санкт Петербург за филмовата индустрия.

Всички те бягат и по икономически причини, но основният им аргумент е политическата обстановка. Русия не е правова държава, казва Елизабет. А Роман, който е на 32 години, допълва, че никой не знае какво ще се случва в Русия оттук нататък.

Точно заради това е решил да напусне и Максим, студент на 21 години. Младият мъж разказва, че вече се е задушавал в Русия. Всеки, който мисли по-различно или има представа за живота, различна от тази на държавата, се сблъсква със страшна агресия, казва той и добавя: "Русия е все още твърде далеч от това, което наричаме отворено общество".

Всички тези млади руснаци са тъжни, гневни и отчаяни. И никой от тях не знае колко дълго ще трябва да остане в Истанбул или някъде другаде в чужбина. Не всички носят със себе си твърда валута - на Елизабет ѝ се наложило да обменя руски рубли по крайно неизгоден курс. "Това са просто едни хартийки", казва тя за силно обезценилата се руска рубла.

"Много ни боли, че страната ни е агресор"

Освен тъга и гняв младите руснаци в Истанбул изпитват и дълбок срам - заради това, което тяхната Русия върши в момента. "Много ни боли, че страната ни е агресор", казва 25-годишната Елизабет. А Андрей добавя, че сега Русия окончателно се е превърнала в едно безрадостно място.

Младите руснаци са обаче категорични, че това се дължи не на хората или на самата страна: "Отговорен за всичко е Владимир Путин, който най-после трябва да се махне. По един или по друг начин", казва Елизабет.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Ис
    Истината
    9 -5
    10:25, 26 мар 2022
    Тръгнаха мишките
    • Кр
      Крум
      6 -5
      19:01, 26 мар 2022
      п-ли и л-ки се задушават навсякъде ако няма наркотици и по много. боклуци
    • Ид
      Идея
      3 -5
      09:22, 27 мар 2022
      Можеш да ги замениш в Русия. Полетът е през Истанбул. Самолетите за Москва за празни.
  • 2
    Ha
    Haha
    7 -7
    18:14, 26 мар 2022
    Разни хомо няма и 1% от населението …
  • 3
    Кр
    Краб
    5 -10
    19:48, 26 мар 2022
    Те такива са и руските войници в Украйна. Нямат за... Виж коментара
    • Го
      голямо
      4 -6
      19:52, 26 мар 2022
      гов-но, диария че си женска
    • 0
      0
      3 -2
      09:53, 28 мар 2022
      Руснака е боклук по душа. Но виновен е касапина Путин. Нищо повече от самозабравил се диктатор. Обикновените хора ще духат супата. Досега я духаха и ще става по-зле. А в същия момент вижте елита какви неразумно големи яхти и палати имат. Руски боклуци.
  • 4
    Ки
    кир
    7 -5
    23:20, 26 мар 2022
    много тъжно за руските нар-ко-ман-чета, как ли им съчувства ле-сбо-групичката в хас.нет ;)
    • Ко
      коч
      4 -2
      09:55, 28 мар 2022
      Това са умните и способни млади хора. Умните българчета също бягат от мизерията. Само най-големите тъпанари останаха.
  • 5
    Ха
    хахахаха
    6 -5
    12:48, 27 мар 2022
    Младите и образовани руснаци се срамуват от Путин, а вие селски пръчки български необразовани и наркоманизирани как се чувствате. Айде сиктир към Русия свине долни работещи за копейки.Вън продажници гадни.Като си замине Путин мръсници вие какво ще запеете жалки кратуни?
    • Шу
      шундичке миризлива
      3 -6
      14:41, 27 мар 2022
      скоро този лайнян сайт ще е закрит и ти ще правиш свирки, Дано си старателна
    • Хи
      хик
      4 -2
      09:59, 28 мар 2022
      Няма нищо по тъпо от българския русофил болшевик. Заради тези продажници тънем в мизерия и сме васали на русия. Заради едни газ и петрол навеждат глави. Мизерствайте и гледайте как силата на руската армия е една заблуда. Един месец вече а не могат да установят контрол на небето над Украйна.
Последни новини