7 °C

В следващите 15 години хора може да се заселят в астероидния пояс

  Сега повече от всякога космическите агенции и милиардерите, вперени в звездите, са насочили поглед към намирането на нов дом за човечеството извън орбитата на Земята. Марс е очевиден кандидат, имайки предвид относително близката му орбита, 24-часов цикъл ден / нощ и богата на въглероден диоксид атмосфера. Има обаче школа в космическото мислене, която предполага, че колонизирането на повърхността на друга планета - която и да е планета - е повече неприятности, отколкото си струва.

  Сега нова статия, публикувана на 6 януари в arXiv, предлага креативно контрапредложение: вместо Червената планета, да се изгради гигантско местообитание около планетата джудже Церера (Ceres)

  В статията, която все още не е рецензирана, астрофизикът Пека Янхунен от Финландския метеорологичен институт в Хелзинки описва своята визия за "мегасателит" от хиляди цилиндрични космически кораби, всички свързани помежду си във формата на диск, които перманентно обикаля около Церера - най-големият обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер.

  Всяко от тези цилиндрични местообитания може да побере над 50 000 души, да поддържа изкуствена атмосфера и да генерира земна гравитация чрез центробежната сила от собственото си въртене, пише Янхунен.

  Тази идея, предложена за първи път през 70-те години, е известна като цилиндър на О'Нийл.

  Но защо Церера?

  Средно разстояние от Земята до Церера е сравнимо с това до Марс, пише Янхунен, което прави пътуването сравнително лесн. Но планетата джудже също има голямо предимство - елементите. Церера е богата на азот, което би било от решаващо значение за развитието на атмосферата на орбиталното селище, каза Янхунен. Атмосферата на Земята е около 79% азот. Вместо да изгражда колония на повърхността на малкия свят - Церера има радиус около 1/13 земния, заселниците биха могли да използват космически асансьори, за да прехвърлят суровини от планетата директно до местообитанията си.

  Този орбитален начин на живот би обърнал внимание и на едно от най-големите предупреждения, които Янхунен вижда в идеята за марсианска повърхностна колония -  въздействието върху здравето на ниската гравитация.

  "Притеснението ми е, че децата в селището на Марс няма да се развият до здрави възрастни (по отношение на мускулите и костите) поради твърде ниската марсианска гравитация", казва Янхунен за Live Science. "Затова потърсих [алтернатива], която би осигурила [подобна на Земята] гравитация, но също така и взаимосвързан свят."

  Въпреки това предложението на Янхунен има някои предупреждения, които биха могли да работят срещу успешната колонизация на Церера, посочи външен изследовател.

  Добре дошли в света на дисковете

  Според предложението на Янхунен всеки цилиндър на мегасателита на Церера би произвеждал собствена гравитация чрез въртене. Всяко цилиндрично местообитание ще бъде с дължина около 10 километра, ще има радиус 1 км и ще прави пълно завъртане на всеки 66 секунди, за да генерира центробежната сила, необходима за симулиране на земната гравитация.

  Един цилиндър може да побере удобно около 57 000 души, казва Янхунен, и ще бъде захванет за съседните му цилиндри чрез мощни магнити, като използваните при магнитна левитация.

  Мегасателитът на Янхунен ще включва диск от взаимосвързани цилиндри за местообитания, оградени от двете страни от масивни огледала за насочване на слънчева светлина към колонията.

  Тази взаимосвързаност сочи към другото голямо предимство на живота в мегасателитите  - могат да се добавят нови цилиндри с местообитания по краищата на колонията за неопределено време, позволявайки почти неограничено разширяване.

  "Повърхността на Марс е по-малка от земната и следователно не може да осигури място за значително население и икономическа експанзия", каза Янхунен пред Live Science. Колонията на Церера, от друга страна, може да има "от едно до милиони местообитания".

  Светлината

  Отвъд цилиндрите и тяхната масивна дискова рамка, основни характеристики на колонията са две огромни стъклени огледала, наклонени под 45 градуса спрямо диска, за да отразяват достатъчно естествена слънчева светлина във всяко местообитание. Част от всеки цилиндър ще бъде посветена на отглеждане на култури и дървета, засадени в дебела 1,5 метра почва, получена от суровини от Церера, пише Янхунен. Естествената слънчева светлина трябва да ги поддържа силни. Междувременно "градската" част на всеки цилиндър ще разчита на изкуствена светлина, за да симулира подобен на земния цикъл ден / нощ. Янхунен не уточнява откъде идва кислородът на населеното място.

  Това общество на плаващи цилиндрични утопии може да звучи малко необичайно, но има своите привърженици. През 2019 г. Джеф Безос, главен изпълнителен директор на Amazon и основател на частната космическа компания Blue Origin, говори на събитие във Вашингтон, окръг Колумбия, за предимствата на изграждането на "колонии О'Нийл", подобно на описаната от Янхунен. Безос е скептичен, че такава колония може да се осъществи в рамките на живота ни, като пита публиката: "Как ще изградим колонии на О'Нийл? Не знам и никой в ​​тази стая не знае."

  Янхунен обаче е по-оптимистичен.

  Първите заселници могат да започнат да се насочват към Церера през следващите 15 години, казва той пред Live Science.

  Манасви Лингам, асистент по астробиология във Флоридския технологичен институт, който изучава обитаемостта на планетата, каза, че предложението на Церера е "правдоподобна алтернатива" на колонизирането на повърхността на Марс или Луната, но все още липсват някои ключови съображения.

  "Бих казал, че има три основни предупреждения", Лингам, който не е участвал в разработката на идеята. "Първото е въпросът за други основни елементи, различни от азота."

  Един ключов елемент, който не се споменава в статията, е фосфорът, казва Лингам.

  Човешкото тяло разчита на фосфор, за да създаде ДНК, РНК и АТФ (жизненоважна форма на съхранение на енергия в клетките). Всички организми на Земята, включително всички растения в тези извънземни местообитания, се нуждаят от него по един или друг начин, но предложението на Янхунен не разглежда къде и как ще бъде получен този критичен елемент.

  Втората забележка е технологията, каза Лингам. Събирането на азот и други суровини от Церера би изисквало добив на повърхността на планетата и извличане на тези ключови елементи от самите скали. Тази операция вероятно не би била възможна без автопарк от автономни минни превозни средства, готови да се разположат на Церера, плюс сателити, които да ги насочат към най-богатите находища. Идеята е правдоподобна, каза Лингам, но технологично все още не сме близо до осъществяването ѝ. Съвсем наскоро (на 15 януари), робот на НАСА Марс беше обявен за мъртъв, след като не успя да се погребе само на 5 метра в марсианската повърхност, прекратявайки двугодишната мисия.

  Тези технологични ограничения насочват към

  третото предупреждение - предложената времева рамка.

  Предложението на Янхунен предполага, че първият куп орбитални местообитания на мегасателита може да бъде завършен 22 години след започване на добива на Церера. Но тази оценка предполага, че наличното електрозахранване на населеното място нараства експоненциално всяка година, започвайки незабавно и никога не спира, поради технологични или логистични проблеми. Това "не е немислимо", казва Лингам, но не трябва да се приема за даденост.

  "Този период от 22 години може да бъде долната граница при оптимални условия, но бих казал, че реалният срок може да бъде много по-дълъг", казва Лингам.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ня
   някои хора
   2 0
   11:53, 22 яну 2021
   много холивудски филми са гледали. аз им викам -зомбита
   • П.
    п.п
    1 -1
    11:53, 22 яну 2021
    ако ги пратиш на село за седмица да копат и ще се самоубият. пък какво остава някъде другаде да се заселят.

  Хороскоп за 05.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
  05 мар 2021
  Последни новини