8 °C

Погледнете към небето тази седмица и ще откриете Уран с лекота

Тази седмица любителите на нощното небе имат късмет. Восъчната Луна и яркият Марс ще ви помогнат да откриете Уран с особена лекота. Нуждаете се единствено от бинокъл или малък телескоп. Ако имате късмета да живеете в регион с ниско светлинно замърсяване, можете да видите планетата дори и с невъоръжено око.

От 19 до 21 януари Марс и Юпитер ще бъдат в съединение - термин от небесната механика, който обозначава момента, в който две или повече небесни тела имат една и съща ректасцензия (тогава се наблюдава съединение по ректасцензия) или еклиптична дължина (съединение по еклиптична дължина). С други думи – на нощното небе ще изглеждат така, сякаш са изключително близки една до друга. На 20 януари Луната ще е в първа четвърт – т.е. яркостта ѝ няма да засенчи Уран, който на 21-ви януари от своя страна ще се намира на 1,75 градуса южно от Марс и малко над земния спътник.

Ако искате да видите този небесен спектакъл, просто излезте навън през нощта и потърсете Луната. Червената ярка точка над нея е Марс. Ако ползвате бинокъл, ще забележите Уран малко под Червената планета вляво. Луната ще залезе около полунощ – т.е. не се налага да оставате до късно или да се будите рано, за да се насладите на тази гледка.

Много е трудно да забележите Уран без оптичен инструмент. Всичко се свежда до т.нар. очевиден магнитуд – калибрирана стойност, обозначаваща колко ярко изглежда даден обект на небосвода. Според изчисленията човек с идеално зрение може да види звезди с магнитуд от +6,5. По-високите стойности ще направят обекта твърде блед за очите ни дори и при съвършени условия.

В момента магнитудът на Уран е +5,7 – т.е. напълно подходящ за човешкото зрение. Факт е обаче, че не всеки се намира в идеалната среда за наблюдение. Ето защо бинокълът или телескопът определено ще ви помогнат. За справка – Марс е около 150 пъти по-ярък.

Ако не успеете да зърнете това съединение през идните дни, имайте предвид, че двете планети ще продължат да са близо една до друга и през следващите седмици. Тогава обаче Луната няма да може да ви напътства.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини