Илън Мъск представи план за колонизация на Марс

Основателят на SpaceX Илън Мъск сподели плановете си за създаване на самодостатъчно общество на Марс. След успешния трети изпитателен полет на космическия кораб Starship през миналия месец – следващият, четвърти тестови полет е планиран за месец май.

Една от ключовите цели на тестовите полети на Starship през тази година е да се направи опит за прехващане на първата степен на ракета при изстрелване.

Марс е подходяща за тази цел поради няколко причини, включително поради факта, че размерът ѝ е подобен на този на Земята. Така или иначе опциите в нашата Слънчева система са ограничени. Венера представлява басейн от врящи киселини, а спътниците на Юпитер и Сатурн биха могли да свършат работа, но се намират прекалено далеч от Земята.

Мъск отбеляза, че мисиите до Марс ще изискват 6 полета за презареждане с гориво, за да може втората степен на ракетата Starship да осигури достатъчно гориво. SpaceX планира да прихване ракетите веднага щом стане безопасно да ги приземи на плаващи платформи в океана.

При подготовката на мисията до Марс местата за кацане трябва да бъдат избрани на възможно най-ниска височина. Това е с цел да се осигури достатъчно забавяне в атмосферата и да бъдат разположени близо до екватора на Марс, за да се използва максимално слънчевата енергия.

Освен това Мъск сподели плановете си да използва втората степен на Starship през 2025 гoдина и спомена за тестване на прехвърляне на гориво от кораб на кораб през следващата година. Бяха споделени и подробности за двигателя Raptor 3 и новите варианти на Starship, сред които Starship 3 ще струва по-малко на полет от Falcon 1 благодарение на пълната си възможност за многократна употреба и опростения си дизайн. Това потенциално може да намали разходите за извеждане в орбита до 2 млн. долара.

За мисиите до Луната за НАСА Starship ще има „крака“ за кацане, но няма да има клапани или топлинен щит. Това го прави неподходящ за връщане на Земята.

Мъск вярва, че повечето хора, които отиват до Марс няма да се върнат обратно на Земята. Дългосрочната цел на програмата Starship обаче е да направи такива пътувания възможни.

SpaceX планира да построи значително повече кораби Starship, отколкото ускорители, тъй като повечето от корабите ще се използват на Марс за добив на ресурси. Компанията също така изгражда нови стартови кули във Флорида и Тексас, за да осигури непрекъснатост на тестовете въпреки евентуални аварии.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини