SpaceX показа мисията Starship до Марс във величествена анимация

Космическият кораб Starship и ракетата Super Heavy, наричани заедно Starship, на SpaceX са предназначени да превозва както екипаж, така и товари до околоземна орбита, Луната, Марс и извън тях. Starship ще бъде най-мощната ракета-носител в света, създавана някога, способна да носи до 150 тона за многократна употреба.

SpaceX пусна величествено видео, в което с 3D анимация показва нагледно как 120-метровият Staship ще достигне Червената планета. Най-хубавото е във финалните кадри. С риск да развалим изненадата, но там виждаме сбъднатата мечта на Мъск - прекрасен град на Марс в далечината, много кацащи кораби Starship и други, които са вече на повърхността. Според замисъла един Starship може да превози до Марс 100 души. Множеството светещи прозорци и огромният купол показват, че достатъчно много хора са отишли на Червената планета, но не и какво правят там. Очевидно още много анимации предстои да излязат, преди да разберем това. Но в земната си история хората са тръгвали на далечни пътувания в непознатото предимно за да забогатеят или за да оцелеят. В обратния случай хората са малко и остават за кратко в неблагоприятните условия, както е до ден днешен в Антарктида например.

В видеото виждаме презареждането на Starship от цистерни (по същество космически кораб Starship минус прозорците) в ниска околоземна орбита преди да отпътува за Марс. Презареждането в орбита позволява транспортирането на до 100 тона чак до Марс. Както първите степени на мегаракетата, така и цистерните са за многократна употреба и могат да се приземяват с голяма точност на стартовата площадка на Земята. Мисията включва зареждане и връщане на кораба от Марс.

Защо Марс? Изглежда самата Вселена е създала всички причини, за да полети Starship там:

"На средно разстояние от 140 милиона мили Марс е един от най-близките обитаеми съседи на Земята. Марс е отново наполовина по-далеч от Слънцето, отколкото Земята, така че все още има прилична слънчева светлина. Малко е студено, но можем да го стоплим. Неговата атмосфера е предимно CO2 с малко азот и аргон и няколко други микроелемента, което означава, че можем да отглеждаме растения на Марс само чрез компресиране на атмосферата. Гравитацията на Марс е около 38% от тази на Земята, така че бихте могли да вдигате тежки неща и да ги разнасяте. Освен това денят е забележително близък до този на Земята", гласи обяснението на сайта на SpaceX.

Програмата за колонизация на Марс на SpaceX има за цел да изпрати милион души там, като използва хиляда звездни кораба, изпратени по време на прозореца за изстрелване на Марс. Пътуванията ще изискват от 80 до 150 дни транзитно време, със средно приблизително 115 дни (за деветте синодични периода между 2020 г. и 2037 г.).

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини