SpaceX изстреля най-мощната ракета в историята за трети път

SpaceX изстреля за трети път Starship - най-мощната ракета, създавана някога. При тестът компанията на Илон Мъск постигна мнозинството от целите си, определяйки теста, като "невероятен успех".

След старта всички 33 двигателя на първата степен работеха в синхрон. Около три минути по-късно бе осъществено успешно разкачване на двете степени.

Важно постижение е, че двигателите и на двете степени продължиха да работят след разделянето.

6 минути след началото на полета втората степен достигна на 140 километра надморска височина.

Приводняването на първата степен не завърши по план. На 1000 метра надморска височина вместо 13 се запалиха само 2 двигателя. Въпреки това системите за позициониране на ракетата работеха нормално и в SpaceX са доволни.

Малко преди 9-тата минута от началото на полета втората степен изключи двигателите си по план. Вратата за полезния товар се отвори и затвори успешно.

Около 15 минути след старта Starship се летеше с 26 000 км/ч на близо 200 километра надморска височина.

40 минути след началото на полета втората степен на Starship започна да се подготвя за повторно навлизане в атмосферата. От кадрите се виждаше, че до 65 километра надморска височина топлинните щитове се справиха с натоварването. След това връзката прекъсна, заради образувания около втората степен плазмен балон. Корабът е бил унищожен малко след това. SpaceX не успя да постигне приводняване на втората степен.

Снимки: SpaceX

"Третият тест има за цел да надгради това, което сме научили от предишни полети, докато се опитваме да постигнем редица амбициозни цели.

Целите ни са: успешно запалване на втората степен, отваряне и затваряне на вратата за полезен товар на Starship, демонстрация на прехвърляне на гориво, първото в историята повторно запалване на двигател Raptor, докато е в космоса, и контролирано повторно влизане на Starship", пише SpaceX на своя сайт.

Почти всяка от тези цели бе постигната, а третият полет на Starship се оказа най-успешен.

Ракетата ще лети по нова траектория, като Starship е насочен към падане в Индийския океан, вместо около бреговете на Хавайските острови.

"Тази траектория ни позволява да изпробваме нови техники като запалване на двигател в космоса, като същевременно намалим рисковете за хората", допълват от SpaceX.

От компанията на Илон Мъск допълват, че ще имат още доста тестови полети, преди ракетата им да стане оперативно готова. Всеки тест показва недостатъци или лимитации в дизайна, които могат да се подобрят в движение.

Тези цели правят този трети полет на Starship по-амбициозен от предишните два полета на ракетата, които завършиха с експлозии.

Снимки: SpaceX

Starship изпълни първата си мисия от площадката Starbase на SpaceX в Южен Тексас на 20 април 2023 г. Това изстрелване приключи, след като двете степени на ракетата не успяха да се разделят и се самоунищожи само четири минути след изстрелването.

Вторият полет на Starship през ноември 2023 г. беше малко по-успешен, като космическият кораб постигна номинално изгаряне на първата степен и успешно разкачване. Около осем минути след изстрелването обаче ракетата експлодира по време на изпускане на течен кислород.

Илон Мъск каза, че тази експлозия не би се случила, ако Starship е превозвал полезен товар при втория полет.

През 2024 година SpaceX има капацитета да осъществи поне 3 тестови изстрелвания. Причината за това са бързите темпове на производство на степените. Ускорителите за следващите мисии на практика са готови.

Евентуален успех от третия път обаче би имал исторически последици.

Starship е превозното средство, което НАСА избра за приземяване на астронавти на Луната за първи път от повече от пет десетилетия като част от своята програма "Артемида". Космическата агенция е в надпревара с Китай, като се бори да стане първата, която ще разработи постоянен лунен пост и ще създаде прецедент за селища в дълбокия космос.

Ако Starship се взриви отново, то шансовете Китай да изпревари САЩ в новата лунна надпревара стават много по-реални.

Американската космическа агенция се ангажира да инвестира до 4 милиарда долара в Starship. Като ракетата трябва да е напълно готова за полети с хора след само 2 години.

Пентагонът е друг голям инвеститор в проекта, който може да се използва за извеждане на ново поколение спътници или екстремно бърз транспорт до всяка точка на планетата за под час.

С височина от 122 метра Starship е най-голямата и мощна ракета, правена някога. Докато първата степен има цели 33 ракетни двигателя, втората разполага с 6. Горивото е метан и течен кислород. Сместа позволява добива да се осъществява и извън планетата ни. Така Starship ще може да излита и от Марс към Земята.

Starship може да се ползва многократно. Ракетата е способна да достави 150 тона полезен товар на ниска околоземна орбита. Това е около 6 пъти повече от Falcon 9 на SpaceX и с около 45 тона повече от най-новата свръх-тежка ракета на НАСА - SLS.

Starship може да откара 100 души до Марс или до Луната. SLS - само 4 до Луната.

Ако се ползва в конфигурация за еднократна употреба, Starship може да достави 250 тона до ниска околоземна орбита. Това е повече от теглото на съветската модулна космическа станция "Мир".

Starship е една от много малкото ракети с корпус от стомана. Това допълнително я прави по-лесна и евтина за производство.

Има шанс четвъртото изстреляне да бъде извършено само след няколко месеца.

Източник: https://it.dir.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини