22 °C

Кога усещането за жажда е проблем?

Усещането за непреодолима жажда особено в летните дни е обяснимо, но в последните години нуждата от добра хидратация на цялото тяло се превърна в задача номер 1 през всички сезони. Все повече хора инсталират мобилни приложения, които ги подсещат да пият по-често вода и звънят тревожно когато количествата течности през деня са незадоволителни. 
Всички знаем, че достатъчното пиене на вода през деня е полезно за ставите, бъбреците, кожата и общото здраве. Но постоянната, непреодолима жажда през целия ден, може да е тревожен сигнал и за сериозен здравословен проблем. Ето някои от „виновниците“, които се крият зад силното желание за вода.

Диабет

Неутолимата жажда може да бъде признак на диабет, подсещат ендокринолозите. Когато нивата на инсулин са ниски, глюкозата не може да се метаболизира и се натрупва в кръвта. Така бъбреците трябва да работят извънредно за да филтрират това прекомерно количество глюкоза. Излишната глюкоза се отделя с урината, а бъбреците са претоварени и това води до цялостна дехидратация и чувство за жажда.
Не рядко при диабет се наблюдава често уриниране, умора и неочаквана загуба на тегло. Ето защо е важно да се потърси съвет на специалист.

Дехидрация

Знаците на дехидратацията са сухота в устата, главоболие и тъмна урина. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine е определила, че хората се нуждаят от 11,5 до 15,5 чаши течност на ден, а богатите на вода храни като грозде или целина също могат да се отчетат към общия дневен прием.
Но трябва да се внимава, защото горещото време, интензивните упражнения, алкохолът или честите летни диарии могат допълнително да задълбочат проблема.

Сухота в устата

Процесите на стареене в организма, здравословни състояния като диабета и някои лекарства (като антихистамини) могат да „изсмучат“ влагата от устата. Дишането през устата и хъркането също могат да допринесат за усещането за сухота.

Ако това е проблемът, на пазара се предлагат води за уста, които могат да подобрят състоянието. Има и някои лекарства, които симулират производството на слюнка, но за тях задължително трябва консултация със специалист.

Анемия

Анемията е недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта. Еритроцитите в кръвта пренасят кислород до органите, а недостигът им ни кара да се чувстваме уморени и слаби. Процесът също може да върви ръка за ръка и с дехидратация.
Ключов симптом за анемия е жаждата за лед, известен като пагофагия. Доказано е, че при анемични хора дъвченето на лед увеличава кислорода в мозъка, което води до усещане за по-голяма бодрост.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
14 авг 2020

Случаен виц

Последни новини