10 °C

Красимир Живков и братя Бобокови са с обвинения за нелегален внос на опасни отпадъци. Преглед на печата

Матури. 

"24 часа":

49 000 се явяват на матура в понеделник

Близо 49 хиляди ученици са подали заявления за явяване на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Той ще започне с един час по-късно от обичайното в 9 ч, а в стандартна класна стая ще бъдат по 10 ученици, каза в с. Поликраище министърът на образованието Красимир Вълчев. "Тази година е по-трудна заради извънредните обстоятелства. Матурите ще бъдат проведени при максимални мерки за дезинфекция. Училищата са били празни 2 месеца и половина, дезинфекцират се редовно. Създали сме условия за минимални контакти между ученици и квестори. Ще са на разстояние поне 1,5 м. Зрелостниците няма да бъдат с маски през цялото време, ще могат да ги свалят по време на изпита", уточни министърът.

Прогноза. 

"Монитор":

Д-р Симидчиев: Втора вълна ще има, но не от COVID-19, а от отложени операции

"Не може да се говори за категорична победа в края на първия етап от един маратон. Така пулмологът д-р Алесандър Симидчиев от МВР-болница отговори на въпроса победена ли е пандемията в предаването "Панорама" по БНТ. - Колкото повече научаваме, толкова повече виждаме, че не знаем", допълни той.

По думите му може да няма втора вълна на коронавируса, но втора и трета вълна ще има и те ще са случаите на хора със забавена и отложена терапия на други заболявания, както и на профилактичните прегледи, на които те не са отишли при лекар от страх по време на извънредното положение.

Обвинения. 

"Дума":

Красимир Живков и братя Бобокови са с обвинения за нелегален внос на опасни отпадъци

Повдигнаха обвинение на заместник-министъра на екологията Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови, съобщава БНТ.

Обвинения са повдигнати и на останалите трима задържани, включително и на бившия шеф на РИОСВ Плевен. Всички те са оставени в ареста за 72 часа. Те са разследвани за участие в организирана престъпна група, занимавала се с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци в България. Очаква се утре прокуратурата да даде повече подробности за разследването, както и за доказателствата.

Към момента се твърди, че братята Бобокови са се възползвали от запознанството си със зам.-министър Живков и така е осъществяван вносът на отпадъци.

За арестувания зам.-министър пък имало доказателства, че е оказвал влияние на свои подчинени, за да мине вноса на отпадъци от Италия у нас безпрепятствено.

Дело. 

"Сега":

БОЕЦ прати апартамента на Цветанов в апелативната прокуратура

Гражданско сдружение БОЕЦ обжалва постановлението на специализираната прокуратура, с което отказа да образува наказателно производство срещу бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов заради "Апартаментгейт". От организацията съобщават, че вече са внесли жалбата в Апелативната спецпрокуратура. През март 2019 г. БОЕЦ сезира три институции - държавното обвинение, ДАНС и комисията "Антикорупция", за най-новия апартамент на Цветан Цветанов в луксозната сграда "Летера" на фирмата "Артекс".

Преди дни стана ясно, че спецобвинението отказва да разследва случая. В мотивите на прокуратурата почти изцяло са преразказани думи на Цветанов. По същото време от НАП обявиха, че данъчната проверка на строителната компания "АРТЕКС" е приключила без да установи нарушения. Детайлните проверки на строителната фирма, която се забърка и в друг скандал около строителството на небостъргача Златен век, бяха възложени от Специализираната прокуратура и КНКОНПИ на НАП-София.

Повод за сигнала на БОЕЦ срещу Цветанов бяха серия публикации и анализи - на сайта "Свободна Европа", "Антикорупционен фонд", Биволъ и др. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини