13 °C

Делян Караславов: Заменяме един проблемен наследен дълг с безлихвен заем от държавата

На последната сесия на Общинския съвет на Първомай беше прието решението за поемане на общински дълг под формата на безлихвен заем от Централния бюджет на Република България, в размер на 1000 000 лв. и срок на погасяване до края на 2021 година. Решението беше взето с 12 гласа „за“ и 9 „въздържал се“.

За това защо съветниците се съгласиха да бъде изтеглен този кредит и какви може да са последствията за община Първомай разговаряхме с Делян Караславов – председател на Постоянната комисия по финанси „Финанси, бюджет и стопански дейности“, съветник от групата на БСП.

Теодора Кирякова: Защо общинските съветници се съгласиха да бъде поет този дълг?

Делян Караславов: Общината има наследени доста сериозни дългове и предвид ситуацията в държавата намалели приходи. Тъй като пазарите бяха затворени, наемите на заведенията, които не работят, опростихме, отложени са данъците, които се плащат с отстъпка. Това на практика лишава общината в момента от местни приходи. В същото време имаме дългове към доставчици от предишни години, задължения към депото в Асеновград. Това може да стане проблем за депонирането на отпадъците на общината. В един момент просрочените задълженията могат да станат съдебни и това първо ще натовари общината с лихви и второ сметките могат да бъдат запорирани и да блокира работата ѝ. Отделно набирателната сметка, която реално е сметка за чужди средства – депозити и гаранции от обществени поръчки е изпразнена и изхарчена. Това са чужди средства, които във всеки момент могат да бъдат поискани и да се наложи да се върнат на тези, на които принадлежат.

Т.К.: Тегленето на този кредит няма ли да увеличи задълженията на общината още повече и от4 млн. да станат 5?

Д.К.: По никакъв начин няма да се увеличат дълговете. Заменяме един проблемен наследен дълг с безлихвен заем от държавата, който винаги може да бъде предоговарян, отсрочван, а защо не и опростен. Въпрос на преговори.

Т.К.: 1 млн. за 18 месеца означава около 55 555 лв. В състояние ли сме да обслужваме такъв кредит?

Д.К.: Въпрос на постъпления и договаряне с Министерството на финансите. По принцип този дълг не е с погасителен план както е ако се тегли кредит от финансова институция, каквато е банка, например. Той ще бъде погасяван от местни приходи и изравнителни субсидии. Т.е. в най-лошия случай, ако общината не може да се справи през следващите 1-2 години, тези средства ще бъдат прихванати от изравнителната субидия. Затова при планиране на следващите бюджети трябва да бъде предвидено погасяването.

Т.К.: Това означава ли, че вече няма да се увеличават дълговете на общината?

Д.К.: Трябва да намаляват. Ние се опитваме да променим начина на управление: да бъде по-прозрачно, да бъде по-дисциплинирано и по-добре планирано. В предното управление имаше харчове, които не бяха заложени в инвестиционна програма?

Т.К.: Политическо ли е това решение?

Д.К.: Политическо е неподкрепянето на това решение. „С въздържал се“ гласуваха опозиционните групи с изключение на предишния кмет Ангел Папазов. Това, че той го подкрепи показва, че е правилно и че той го е осъзнал.

Т.К.: Ще ни стигнели този милион, за да „изплава“ общината?

Д.К.: Надяваме се да стигне за най-проблемните разходи: проблемите с депото за отпадъци си е проблем, кметът на Асеновград неведнъж е казвал, че трябва да се изплати този дълг, за да не ни спрат достъпа до депото. Вторият голям проблем е, че тия 500 000 лв., които трябва да бъдат разплатени към доставчиците са за строителни фирми, които ремонтираха детски градини, към доставчици, които зареждат в Социалния патронаж и детските градини и разчитат на тези средства, за да могат да продължат да снабдяват стока. В противен случай трябва да се мине на по-неизгоден вариант.

Т.К.: От какво ще се лиши общината?

Д.К.: Трябва да се затегнат разходите. Инвестиционната програма трябва да е само за най-належащите неща. Разходите за издръжка и персонал също трябва да бъдат разгледани. Мисля, че новата администрация работи добре. Самият факт, че от 500 000 лв. задължения към НАП в момента са 200 000, от дължимите към Асеновград 370 000 вече са 270 000 , в от набирателната сметка са са погасени 20 000 от дължимите 600 000, означава, че можем да се справим

Т.К.: Питам за това от какво ще се лишим, защото екс кметът беше благоразположен към културата, изявите на учениците, пенсионерските клубове. Сега как ще бъде?

Д.К.: Това е нещо, което трябва да запазим, категорично. На мнение съм, че културният календар трябва да се запази, субсидиите за култура – също, школите трябва да се запазят в максимален размер. Дори може би е добре да се направи наредба за субсидиране на надарени деца,защото иначе става малко „на парче“ и „на договаряне“. Ако режим разходи, не трябва да е от това, което ни храни духовно, защото това крепи обществото. Поне моето мнение е такова.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини