21 °C

Делян Караславов: Заменяме един проблемен наследен дълг с безлихвен заем от държавата

На последната сесия на Общинския съвет на Първомай беше прието решението за поемане на общински дълг под формата на безлихвен заем от Централния бюджет на Република България, в размер на 1000 000 лв. и срок на погасяване до края на 2021 година. Решението беше взето с 12 гласа „за“ и 9 „въздържал се“.

За това защо съветниците се съгласиха да бъде изтеглен този кредит и какви може да са последствията за община Първомай разговаряхме с Делян Караславов – председател на Постоянната комисия по финанси „Финанси, бюджет и стопански дейности“, съветник от групата на БСП.

Теодора Кирякова: Защо общинските съветници се съгласиха да бъде поет този дълг?

Делян Караславов: Общината има наследени доста сериозни дългове и предвид ситуацията в държавата намалели приходи. Тъй като пазарите бяха затворени, наемите на заведенията, които не работят, опростихме, отложени са данъците, които се плащат с отстъпка. Това на практика лишава общината в момента от местни приходи. В същото време имаме дългове към доставчици от предишни години, задължения към депото в Асеновград. Това може да стане проблем за депонирането на отпадъците на общината. В един момент просрочените задълженията могат да станат съдебни и това първо ще натовари общината с лихви и второ сметките могат да бъдат запорирани и да блокира работата ѝ. Отделно набирателната сметка, която реално е сметка за чужди средства – депозити и гаранции от обществени поръчки е изпразнена и изхарчена. Това са чужди средства, които във всеки момент могат да бъдат поискани и да се наложи да се върнат на тези, на които принадлежат.

Т.К.: Тегленето на този кредит няма ли да увеличи задълженията на общината още повече и от4 млн. да станат 5?

Д.К.: По никакъв начин няма да се увеличат дълговете. Заменяме един проблемен наследен дълг с безлихвен заем от държавата, който винаги може да бъде предоговарян, отсрочван, а защо не и опростен. Въпрос на преговори.

Т.К.: 1 млн. за 18 месеца означава около 55 555 лв. В състояние ли сме да обслужваме такъв кредит?

Д.К.: Въпрос на постъпления и договаряне с Министерството на финансите. По принцип този дълг не е с погасителен план както е ако се тегли кредит от финансова институция, каквато е банка, например. Той ще бъде погасяван от местни приходи и изравнителни субсидии. Т.е. в най-лошия случай, ако общината не може да се справи през следващите 1-2 години, тези средства ще бъдат прихванати от изравнителната субидия. Затова при планиране на следващите бюджети трябва да бъде предвидено погасяването.

Т.К.: Това означава ли, че вече няма да се увеличават дълговете на общината?

Д.К.: Трябва да намаляват. Ние се опитваме да променим начина на управление: да бъде по-прозрачно, да бъде по-дисциплинирано и по-добре планирано. В предното управление имаше харчове, които не бяха заложени в инвестиционна програма?

Т.К.: Политическо ли е това решение?

Д.К.: Политическо е неподкрепянето на това решение. „С въздържал се“ гласуваха опозиционните групи с изключение на предишния кмет Ангел Папазов. Това, че той го подкрепи показва, че е правилно и че той го е осъзнал.

Т.К.: Ще ни стигнели този милион, за да „изплава“ общината?

Д.К.: Надяваме се да стигне за най-проблемните разходи: проблемите с депото за отпадъци си е проблем, кметът на Асеновград неведнъж е казвал, че трябва да се изплати този дълг, за да не ни спрат достъпа до депото. Вторият голям проблем е, че тия 500 000 лв., които трябва да бъдат разплатени към доставчиците са за строителни фирми, които ремонтираха детски градини, към доставчици, които зареждат в Социалния патронаж и детските градини и разчитат на тези средства, за да могат да продължат да снабдяват стока. В противен случай трябва да се мине на по-неизгоден вариант.

Т.К.: От какво ще се лиши общината?

Д.К.: Трябва да се затегнат разходите. Инвестиционната програма трябва да е само за най-належащите неща. Разходите за издръжка и персонал също трябва да бъдат разгледани. Мисля, че новата администрация работи добре. Самият факт, че от 500 000 лв. задължения към НАП в момента са 200 000, от дължимите към Асеновград 370 000 вече са 270 000 , в от набирателната сметка са са погасени 20 000 от дължимите 600 000, означава, че можем да се справим

Т.К.: Питам за това от какво ще се лишим, защото екс кметът беше благоразположен към културата, изявите на учениците, пенсионерските клубове. Сега как ще бъде?

Д.К.: Това е нещо, което трябва да запазим, категорично. На мнение съм, че културният календар трябва да се запази, субсидиите за култура – също, школите трябва да се запазят в максимален размер. Дори може би е добре да се направи наредба за субсидиране на надарени деца,защото иначе става малко „на парче“ и „на договаряне“. Ако режим разходи, не трябва да е от това, което ни храни духовно, защото това крепи обществото. Поне моето мнение е такова.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини