18 °C

Делян Караславов: Заменяме един проблемен наследен дълг с безлихвен заем от държавата

На последната сесия на Общинския съвет на Първомай беше прието решението за поемане на общински дълг под формата на безлихвен заем от Централния бюджет на Република България, в размер на 1000 000 лв. и срок на погасяване до края на 2021 година. Решението беше взето с 12 гласа „за“ и 9 „въздържал се“.

За това защо съветниците се съгласиха да бъде изтеглен този кредит и какви може да са последствията за община Първомай разговаряхме с Делян Караславов – председател на Постоянната комисия по финанси „Финанси, бюджет и стопански дейности“, съветник от групата на БСП.

Теодора Кирякова: Защо общинските съветници се съгласиха да бъде поет този дълг?

Делян Караславов: Общината има наследени доста сериозни дългове и предвид ситуацията в държавата намалели приходи. Тъй като пазарите бяха затворени, наемите на заведенията, които не работят, опростихме, отложени са данъците, които се плащат с отстъпка. Това на практика лишава общината в момента от местни приходи. В същото време имаме дългове към доставчици от предишни години, задължения към депото в Асеновград. Това може да стане проблем за депонирането на отпадъците на общината. В един момент просрочените задълженията могат да станат съдебни и това първо ще натовари общината с лихви и второ сметките могат да бъдат запорирани и да блокира работата ѝ. Отделно набирателната сметка, която реално е сметка за чужди средства – депозити и гаранции от обществени поръчки е изпразнена и изхарчена. Това са чужди средства, които във всеки момент могат да бъдат поискани и да се наложи да се върнат на тези, на които принадлежат.

Т.К.: Тегленето на този кредит няма ли да увеличи задълженията на общината още повече и от4 млн. да станат 5?

Д.К.: По никакъв начин няма да се увеличат дълговете. Заменяме един проблемен наследен дълг с безлихвен заем от държавата, който винаги може да бъде предоговарян, отсрочван, а защо не и опростен. Въпрос на преговори.

Т.К.: 1 млн. за 18 месеца означава около 55 555 лв. В състояние ли сме да обслужваме такъв кредит?

Д.К.: Въпрос на постъпления и договаряне с Министерството на финансите. По принцип този дълг не е с погасителен план както е ако се тегли кредит от финансова институция, каквато е банка, например. Той ще бъде погасяван от местни приходи и изравнителни субсидии. Т.е. в най-лошия случай, ако общината не може да се справи през следващите 1-2 години, тези средства ще бъдат прихванати от изравнителната субидия. Затова при планиране на следващите бюджети трябва да бъде предвидено погасяването.

Т.К.: Това означава ли, че вече няма да се увеличават дълговете на общината?

Д.К.: Трябва да намаляват. Ние се опитваме да променим начина на управление: да бъде по-прозрачно, да бъде по-дисциплинирано и по-добре планирано. В предното управление имаше харчове, които не бяха заложени в инвестиционна програма?

Т.К.: Политическо ли е това решение?

Д.К.: Политическо е неподкрепянето на това решение. „С въздържал се“ гласуваха опозиционните групи с изключение на предишния кмет Ангел Папазов. Това, че той го подкрепи показва, че е правилно и че той го е осъзнал.

Т.К.: Ще ни стигнели този милион, за да „изплава“ общината?

Д.К.: Надяваме се да стигне за най-проблемните разходи: проблемите с депото за отпадъци си е проблем, кметът на Асеновград неведнъж е казвал, че трябва да се изплати този дълг, за да не ни спрат достъпа до депото. Вторият голям проблем е, че тия 500 000 лв., които трябва да бъдат разплатени към доставчиците са за строителни фирми, които ремонтираха детски градини, към доставчици, които зареждат в Социалния патронаж и детските градини и разчитат на тези средства, за да могат да продължат да снабдяват стока. В противен случай трябва да се мине на по-неизгоден вариант.

Т.К.: От какво ще се лиши общината?

Д.К.: Трябва да се затегнат разходите. Инвестиционната програма трябва да е само за най-належащите неща. Разходите за издръжка и персонал също трябва да бъдат разгледани. Мисля, че новата администрация работи добре. Самият факт, че от 500 000 лв. задължения към НАП в момента са 200 000, от дължимите към Асеновград 370 000 вече са 270 000 , в от набирателната сметка са са погасени 20 000 от дължимите 600 000, означава, че можем да се справим

Т.К.: Питам за това от какво ще се лишим, защото екс кметът беше благоразположен към културата, изявите на учениците, пенсионерските клубове. Сега как ще бъде?

Д.К.: Това е нещо, което трябва да запазим, категорично. На мнение съм, че културният календар трябва да се запази, субсидиите за култура – също, школите трябва да се запазят в максимален размер. Дори може би е добре да се направи наредба за субсидиране на надарени деца,защото иначе става малко „на парче“ и „на договаряне“. Ако режим разходи, не трябва да е от това, което ни храни духовно, защото това крепи обществото. Поне моето мнение е такова.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини