11 °C

6 малки закуски, намаляващи възпаленията в тялото

Нездравословно хранене, заседнал начин на живот, вредни влияния на околната среда... Всичко това излага телата ни на постоянен стрес, натрупване на свободни радикали, което води до редица възпалителни процеси. Здравословният начин на хранене, редовните спортни активности, намаляването на тревожността, могат да помогнат да подобрим общото си състояние. Когато се почувстваме гладни между храненията, обикновено хапваме нещо не толкова полезно.


Вижте няколко храни, които действат противовъзпалително и са подходящи за малки закуски.

Хапвайте бадеми (без сол/карамел)

Бадемите са една от най-добрите бързи и здравословни закуски. Те ни осигуряват важни протеини, мононенаситени мазнини, манган, витамин Е. Консумацията им ни засища, когато сме гладни и може да намали риска да хапнем нещо не толкова полезно.


Авокадо – суперхрана

Въпреки че някои го приемат като мода в храненето, авокадото е суперхрана, богата на важни противовъзпалителни антиоксиданти. Освен че намалява възпаленията в тялото, авокадото ни осигурява полезни мазнини, витамини като А, В4, С, К1, минерали като калий, магнезий, фосфор, които допринасят за доброто здраве.

Не пропускайте броколите

Чудесни за отслабване, защото съдържат малко калории, броколите са изключително богати на фитохимикали, известни като глюкозинолати, които са и антиоксиданти. Може да си приготвите малко количество броколи и да го вземете с вас в удобна кутия за работа. Така ако огладнеете между храненията си хапнете от тях, вместо обичайните тестени закуски. Броколите са богати на фибри, които благоприятстват храносмилането.

Сини боровинки

Малките горски плодове са изключително богати на антиоксиданти, което ги прави не само суперхрана, но и естествен източник на противовъзпалителни агенти. Боровинките съдържат полифеноли, които намаляват възпалителните процеси в тялото. Хубавото на тези плодове е, че ни осигуряват и витамин С (антиоксидант), имат малко калории и са подходяща закуска, когато сме гладни за нещо сладко.


Моркови – пресни, приготвени на пара

Морковите ни осигуряват хранителни вещества, които са от решаващо значение за нашето здраве и благосъстояние, но също така съдържат и антиоксиданти, намаляващи възпаленията в тялото. Някои учени смятат, че тези антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на риска от рак. Не на последно място, морковите имат и малко калории.

Свежи портокали

Редовната консумация на портокали също може да помогне за намаляване на възпалението заради високото им съдържание на витамин С и фолат, които се борят с възпалението.


 

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини