10 °C

Билки и подправки за всяка част от тялото

Знаете ли, че консумацията на чай от лайка може да помогне за намаляване на менструалната болка, за понижаване на кръвната захар, за по-бързо възстановяване от настинки и грип? Лайката е само една от билките, от чиито полезни качества можем да се възползваме. Вижте кои други билки и подправки ще ви направят по-здрави.

Чесън
Подходящ при настинки, грип, намалява кръвното налягане и риска от сърдечни болести. Чесънът е богат на антиоксиданти, за които се смята, че помагат за намаляване и на риска от развитието на болестта на Алцхаймер и деменция.

Розмарин
Ароматният розмарин е чудесен за укрепване на косата, ако я обливате с отвара приготвена от него. Консумиран под формата на чай или като подправка в ястия, розмаринът подобрява паметта, концентрацията, настроението, забавя стареенето на мозъка.


Люти чушки
Чудесни за изгаряне на излишните калории, облекчаване на дишането по време на настинки. Ако стомахът ви ги понася добре, добавете ги към менюто си.


Канела
Ароматната канела може да помогне в борбата с инфекциите в тялото, възстановяването на увредените тъкани. Тя има силно противовъзпалително действие, намалява нивата на кръвната захар, риска от сърдечни заболявания, подпомага метаболизма и подобрява настроението ни.


Джинджифил
Джинджифилът подобрява храносмилането, намалява образуването на газове, намалява гаденето, облекчава неразположенията свързани с артрит, но също така подобрява и метаболизма. Може да го добавяте към супи, ястия, фрешове, да си приготвяте чай от него.

Магданоз
Магданозът е една от най-добрите подправки за елиминиране на излишните течности в организма. Подходящ е за консумация и от хора с високо кръвно налягане. Богат е на витамин К и подпомага заздравяването на костите.

Мента
Свежите листа мента или чаят приготвен от тях, ще ви помогнат да намалите гаденето, главоболието и мигрената. Инхалациите с мента спомагат за облекчаване на запушения нос по време на настинка.

 

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини