11 °C

7 храни, които не трябва да претопляте в микровълновата

Без значение колко вкусни и здравословни са прясно приготвени, някои храни губят здравословните си качества и дори могат да доведат до хранително отравяне, ако го претопляте в микровълновата фурна.

Нека видим кои са те.

1. Целина

Целината съдържа нитрати, които се превръщат в токсични нитрити и канцерогенни нитрозамини след претопляне.

2. Яйца

Съмняваме се, че ще претопляте бърканите яйца или омлета, и все пак, имайте предвид, че след претопляне яйцата са наистина вредни. По-добре ги добавете към сандвич или салата. Така няма да се налаганито да ги претопляте, нито да ги изхвърляте.

3. Спанак

Много хора, които се хранят здравословно, са почитатели на спанака, защото съдържа много витамини и минерали. Но, точно като целината, той е пълен с нитрати, които стават нитрити и нитрозамини след претопляне. Добавете спанака към смутита, сандвичи, салати и т.н., за да получите максимална полза без никаква вреда.

4. Гъби

Въпреки високото съдържание на протеини, витамини и аминокиселини, гъбите са трудносмилаеми. А при претопляне белтъчният им състав се променя, което може да причини болки в стомаха и подуване на корема. Ако не искате да изхвърлите остатъците от гъбеното ястие, сложете го в хладилника и на следващия ден го претоплете до не повече от 70 ° C. Но най-добре е да използвате гъбите в сос за спагети или да ги добавите към салата.

5. Картофи

Неочаквано и картофите попадат в черния списък. Претоплените картофи губят своите вкусови и здравословни качества и дори могат да станат причина за ботулизъм, ако се съхраняват във фолио при стайна температура. Затова картофеното пюре и пържените картофи се ядат веднага. Ако са ви останали варени картофи, направете ги на салата.

6. Цвекло

Цвеклото запазва хранителните си качества, дори под формата на супа. Но това не е препоръчително да го претопляте, защото и то е пълно с нитрати.

Прясното сурово цвекло е най-здравословно, под формата на смути или салата.

7. Ориз

Оризът е богат на витамини, минерали и аминокиселини, но съдържа и бактерии, които могат да оцелеят дори и след готвенето. Ако оризът се остави на стайна температура, след като е готов, в него могат да се размножат батерии и това да доведе до хранително отравяне. Претоплянето не решава проблема, така че е по-добре оризът да се яде веднага, или не по-късно от час след приготвянето да се сложи в хладилника и да се консумира на следващия ден.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини