10 °C

Промени в състоянието на краката, подсказващи за здравословни проблеми

Всяка част от нашето тяло показва, когато е налице здравословен проблем. Краката не са изключение. Някои състояния и заболявания могат да променят техния вид. Вижте кои симптоми не бива да игнорирате.

Подуване в краката и подбедриците

Причините за този вид подувания може да се дължат на редица неща, като продължително седене, стоене, както и:

Сърдечни заболявания – редица сърдечни заболявания причиняват отичане в долната част на краката.

Проблеми с вените – когато изпомпването на кръвта през вените е затруднено, това също допринася за подуване на подбедриците и глезените като това обикновено е съпроводено с усещане за тежест, болка.

Проблеми с лимфната система – в човешкото тяло има лимфна система, която представлява мрежа от лимфни съдове и лимфни възли. Нейните функции са да елиминира излишни течности от тъканите, да синтезира имунни клетки, да транспортира хранителни вещества. В цялото ни тяло ние имаме разположени лимфни възли. Когато се наблюдава запушване на лимфната система, тогава страдаме от подуване на крайниците.


Проблеми с черния дроб – това е един от органите, които действат очистващо на организма. Когато неговата функция е нарушена, възможно е да ни подсказва, чрез подуване на краката.

Син или лилав цвят на кожата на краката

Когато ни е много студено, понякога устните ни, пръстите, кожата посинява. Но в температурни условия, които не предизвикват посиняване, особено на пръстите на краката, това може да подсказва за синдром на синия пръст, което се случва, когато кръвоносните съдове са блокирани.

Болезнени бучки в пръстите на краката

Те могат да се развият внезапно и да продължат да причиняват дискомфорт от няколко часа до няколко дни. Може да подсказват за инфекции на сърдечносъдовата система, причинени от различни бактерии.

Синини по краката

Синините по краката могат да възникнат при леки травми. Но когато те се появяват на случаен принцип, това може да се дължи на:

чернодробно заболяване;
някои автоимунни заболявания;
възпаление на кръвоносните съдове и други.
Обриви по краката

Те могат да бъдат в яркочервено, тъмночервено или дори лилаво. Понякога да сърбят, подсказвайки за алергия или пък да са показател за възпаление на кръвоносните съдове, някои автоимунни заболявания като лупус или ревматоиден артрит.

 

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини