14 °C

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Доброто кръвообращение е от съществено значение за здравето на сърцето и на целия организъм. Хората склонни към образуването на кръвни съсиреци, приемат специални лекарства, които разреждат кръвта.
Редовната физическа активност и начинът на хранене са в основата на доброто кръвообращение. Вижте кои храни могат да ви помогнат по естествен начин да поддържате здраво тялото си.

Чесън

Суровият чесън е отлична превенция на атеросклерозата. Болестта се съпровожда от развитието на формации по вътрешните стени на съдовете, което пречи на нормалното кръвообращение. В допълнение, чесънът нормализира кръвното налягане, така че неговата полза за сърдечносъдовата система е незаменима.
Добавяйки чесън към ястията си може да намалите количеството сол, с което овкусявате блюдата си.

Червени боровинки

Антиоксидантите са необходими за нормалното функциониране на тялото. Те помагат за неговото прочистване от вредните токсини, които са причина за развитието на различни патологии. Боровинката е богата на естествени антиоксиданти, затова тя успешно пречиства организма, засилва имунната функция, облекчава възпалението и укрепва органите на сърдечносъдовата система.

Освен нея, ананасът е друг плод, който ще ви помогне да подобрите кръвообращението си. Хапвайте го пресен, не консервиран.

Червен пипер

Ако обичате пикантни подправки, значи червеният лют пипер трябва да присъства в кухнята ви. Той съдържа салицилати – съединения, присъстващи и в аспирина и спомагащи за разреждането на кръвта.

Куркума

Още нещо, което прави куркумата толкова уникална подправка е че тя може да спомогне за подобряването на кръвообращението, намалявайки риска от образуването на съсиреци в кръвоносните съдове.
Куркуминът, който се съдържа в нея, намалява общото ниво на холестерола в кръвта, като по този начин предотвратява образуването на плаки.

Джинджифил

Коренът на джинджифила има подобни свойства като куркумата. Ароматната подправка е един от най-мощните противовъзпалителни продукти, носещ редица ползи за здравето на целия организъм. Може да го консумирате пресен или сух, като се смята, че когато е в свеж вид носи по-големи ползи за здравето.

Канела

Ако искате да подобрите кръвообращението си, добавете към ежедневното хранене канела. Редовната ѝ консумация спомага за регулирането на нивата на кръвната захар и холестерола. Ароматната подправка благоприятства и здравето на мозъка, храносмилателната система, метаболизма.

Домати

Доматите се считат за един от най-полезните продукти за здравето на сърцето, кръвта и кръвоносните съдове. Те съдържат достатъчно количество витамин С и ликопен, за да подсилят кръвната система възможно най-бързо. Тези вещества помагат за укрепване на сърдечния мускул и стените на кръвоносните съдове. Хапвайте по-често от тях.

 

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини