13 °C

Признаците, че се нуждаем от повече движение

Спортът е здраве, а липсата на достатъчно физическо движение има негативен ефект върху цялостното ни състояние. В последните седмици и месеци вероятно не сме се движили толкова, колкото ни се е искало. Ако е така, то тялото ни дава сигнали, в които е добре да се вслушаме и да се размърдаме още сега.

Стрес

Мислим си, че негов причинител е работата, която не харесваме, или пък семейните проблеми и безпаричието. Но истината е, че липсата на движение също допринася за високите нива на стресови хормони. 

Дори само ходене, тичане или тренировки за разтягане три-четири пъти седмично по 20-30 минути води до значително намаляване на нивата на тревожност. По този начин се предпазваме и от разболяване, защото стресът понижава защитните сили на организма.

Болки в тялото

Ако моментите, в които ни боли ту коляно, ту гърба, ту друга част на тялото зачестяват, значи сериозно сме се обездвижили и е време веднага да предприемем мерки. 

Освен ако нямаме някакви травми или заболявания, облекчаването на болката ще дойде с раздвижването на мускулите и ставите и с подобряването на кръвообращението в цялото тяло. Но важното е да бъдем редовни.

Умора

Липсата на движение води и до постоянното чувство на отпадналост и липсата на тонус. Дори добрата храна и здравият сън не помагат, ако не извършваме физическа активност няколко пъти в седмицата.

Всяка ниско- или средноинтензивна тренировка с продължителност не повече от 20 минути покачва значително нивата на енергия в тялото.

Проблеми с храносмилателната система

Половин час разходка или джогинг преди вечеря не само ще засили апетита ни, но и ще забърза метаболизма и така тялото ни ще разгради храната по-бързо. Аеробиката пък ускорява дишането и пулса, с което се подобрява свиването на чревните мускули и се предотвратява запекът. Независимо какъв вид движение предпочитаме, ефектът върху храносмилането е положителен, пише The Healthy.

Проблеми със съня

Често невъзможността да заспим се дължи единствено на факта, че просто не сме се уморили достатъчно физически. Затова спортът е най-доброто приспивателно, което обаче не бива да взимаме непосредствено преди лягане. С редовно движение подобряваме не само количеството, но и качеството на съня.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини