Британец измисли безопасен кухненски нож

Промишленият дизайнер Джон Корнок и неговата компания New point knives в края на октомври ще пуснат на пазара "първият безопасен кухненски нож" в света, съобщи Мембрана.ру.

Той разкрива, че историята на изобретението води началото си от май 2005 година, когато съпругата му Джона-Лиз гледала по телевизията предаване с медици. Те говорели за това колко често кухненските ножове се превръщат в смъртоносно оръжие и призовали да бъдат забранени най-опасните образци.

Съпрузите взели проблема присърце. 42-годишният Корнок разбрал, че забраната на опасните кухненски ножове, които са необходимо зло, би дала противоположни резултати. И се замислил как да направи "интелигентен" нож, който да намали случаите на неволните травми или преднамерено нанесените рани. Корнок признава, че безопасни ножове няма, но уверява: "Никой няма да може да извади моя нож от кухненския шкаф и да убие с него някого".

През март миналата година "умният" нож на Корнок е бил тестван от британското Министерство на вътрешните работи. Резултатите с били добри. Очаква се на пазара новото изделие да се предлага с цена 40-50 британски лири. По данни за миналата година във Великобритания от рани, нанесени с кухненски ножове, са починали 322 души.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини