Театрали разнищват човешки съдби в "Хотел между тоя и оня свят"

    Дългоочакваната първа сценична изява на Театрален състав „Езоп“ изненада и зарадва първомайската публика вчера. Представянето на „Хотел между тоя и оня свят“ от Ерик-Еманюел Шмид показа, че работата на самодейците е на високо ниво. Тя започна преди пандемията от коронавирус и продължи малко повече от 2 години.

    Очакванията за по-различена постановка се появиха още с афиша на спектакъла. Тъмните краски, малкото светлина и многото символика в изображението, изработено от Мария Петкова, загатват за драматизъм, за отсъствието на комедийна насоченост на пиесата. Предизвикателството любителски състав да изиграе драматургичен текст с философско съдържание, бе оценено от публиката, която съпреживя заедно с актьорите драматичните истории на театралните персонажи. Пълният салон, смехът и сълзите в очите на много от зрителите са основание да определим снощната премиера като успех.

    Високи оценки за актьорската игра, за точното разпределение на ролите, за сценографията и нестандартните сценични решения се чуха още след края на представлението.

    За поставянето на пиесата режисьорът Теодора Кирякова е събрала както актьори, с които вече е работила, така и такива, които е гледала в други спектакли. Сред любителите театрали, изявили се вчера, има и трима, които за пръв път стъпват на сцена.

    В главната роля на журналиста Жулиен Портал е Атанас Велчев, когото първомайската публика познава от години. И в тази постановка той доказа, че има таланта да гради сценични образи. Въздействащо и равностойно му партнира Лили Тодорова, превъплътила се в болното момиче Лора, влюбено в живота. Кирил Стоилов разтърси публиката като Мага, който гледа с насмешка на живота, за да прикрие трагичната си съдба. Анастасия Ганева е и смешна, и тъжна в образа на простоватата Мари Мартен. А в ролята на вечно ядосания и недоволен президент Делбек влезе Емил Николов. Едва ли има по-подходящ актьор от Милена Делчева-Радоева, който да изиграе строгата/строгия д-р S. Нейни охранители, ангели, сътрудници, помощници в пиесата са дебютантите Ангелина Стоянова и Георги Стоев. За пръв път на сцената се качи и Иван Атанасов, който помага в началната интермедия. Музикалната тема е написана специално за спектакъла от неговия брат Васко Атанасов.

    Впечатляващи са декорите, направени по идея на Николина Андреева, и решението асансьорът да се движи като преносител на сенки.

    Спектакълът се превърна в празник за всички „замесени“ в създаването му, а очакванията са през есента отново да бъде игран и да участва в театрални фестивали.

    Жанета Стоянова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини