Гърция си иска обратно съкровищата от Партенона

Гръцкият министър на културата Антонис Самарас поиска от Британския музей да бъдат върнати в родината им скулптури и фриз от Партенона.

Изказването си Самарас направи по повод днешното официално откриване на новия, свръхмодерен музей на атинския Акропол. "Ние, гърците, не можем в пълна степен да разкрием достиженията на нашата култура, тъй като половината скулптури от Партенона са изнесени от страната преди 207 г. и понастоящем се намират "в изгнание", някои от тях на 4000 км от родината им", каза Самарас.

Шедьоврите на древногръцката култура са изнесени през XIX в. от лорд Елгин и понастоящем съставляват ядрото на колекцията на Британския музей. "Аргументите на британците, отказващи да върнат скулптурите, досега бяха, че в Гърция липсват подходящи условия за експонирането и съхранението им.

Сега обаче, с откриването на новия музей на Акропола, подобни аргументи са несъстоятелни", отбеляза Самарас. "Културните паметниците на Акропола принадлежат не само на Гърция, а и на цялото човечество, на всички нации, включително и английската". Гръцкият културен министър и специалисти-археолози разведоха присъстващите журналисти из новия 4-етажен и свръхмодерен музей на Акропола, строен в продължение на години.

Музеят ще съхранява хиляди експонати, образци на древногръцката култура - нещо, което преди бе невъзможно, поради значително по-малката площ на стария музей. Сред тях е и копие, възсъздаващо знаменития фриз на Партенона, чийто оригинал също е в Британския музей.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини