22 °C

Омбудсманът поиска закриването на Софийския затвор. Преглед на печата

Миталов.

"24 часа":

Данаил Кирилов до 7 дни с нови доказателства, за да бъде уволнен съдия Миталов

Посоченият от САЩ като корумпиран и нежелан на тяхна територия съдия Андон Миталов се върна на работа във вторник, а същия ден Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет даде срок от 7 дни на правосъдния министър Данаил Кирилов да мотивира искането си за уволнението му.

Кирилов внесе предложение Андон Миталов да напусне съдебната система заради виновно неизпълнение на служебните си задължения. Кадровиците настояват министърът да посочи номер на делото, водено от Миталов, в което има нарушения на закона и как е научил за тях. Най-скандалното решение на магистрата е да пусне в Русия обвинения за шпионаж Николай Малинов, който отиде там, за да получи орден от Владимир Путин. Преди 4 месеца той разреши на председателя на "Русофили" на напусне страната за 5 дни без знанието на прокуратурата като компетентен орган в досъдебното производство.

Затвори.

"Дума":

Омбудсманът поиска закриването на Софийския затвор

Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъдат закрити Централният софийски затвор, затворническото общежитие в кв. "Кремиковци" и керамичната фабрика във Враца, където се трудят лишени от свобода. При представянето на годишния доклад за 2019 г. на институцията тя се оплака, че битовите условия в затвора са лоши. Тъй като сградата на Софийския затвор не може да бъде ремонтирана, тъй като е паметник на културата, а останалите постройки не могат да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за лишаване от свобода, те трябвало да бъдат затворени. В Софийския затвор близо 2000 осъдени излежават присъдите си, Ковачева апелира да се предприемат спешни мерки за преместването им на ново място, но не посочи къде да е то.

"В местата за изтърпяване на наказания има хлебарки, дървеници, проблем с хигиената, по този начин се нарушават основни права на лишените от свобода. Там няма достъп на светлина и чист въздух", обобщи Ковачева.

Проверки има и в домовете за хора с деменция, добави Ковачева. Тя уточни, че те са свързани с бавния процес по деинституционализация, който трябва да приключи до 2035 г. Според нея това е много дълъг срок при наистина крещящо тежки условия, които се изразяват не само в пренаселеност и лоши битови условия, но и във факта, че в тях има недостатъчно добра грижа.

Луковмарш.

"Сега":

Гешев: Организаторите на Луковмарш са имали военизирана структура

Организаторите на ежегодния Луковмарш са създали военизирана структура в противоречие със закона. Това твърди прокуратурата в официално съобщение. Държавното обвинение е поискало от съда и заличаване на Български национален съюз "Еделвайс" (БНС-Еделвайс). Националистите, на свой ред, се обявиха за жертви на политическа репресия.

Всичко това се е случило в хода на разпоредена от главния прокурор на Република България Иван Гешев проверка за законосъобразност на дейността на БНС "Еделвайс".

Държавното обвинение твърди, че дейността и целите на БНС "Еделвайс" се различават от декларираните такива в устава.

Линейки.

"Монитор":

Всяка 7-ма линейка негодна за пациенти

Всяка седма линейка в страната не става за пациенти заради прекомерно навъртени километри и остаряла техника. 144 са старите коли, с които вместо пациенти се карат консумативи, кръвни проби и се ползват за транспорт на вещи, необходими за центровете и болниците, показва проучване на "Монитор".

780 са колите в спешните центрове и отделения на болниците, с които се извозват болни и се оказва първа помощ на пострадали при катастрофи, инциденти и аварии. От тях общо 432 са с навъртени между 250 000 и 300 000 километра. Те са внесени преди 2007 година, но все още са с добри технически параметри, показва справка на Министерството на здравеопазването.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
04 авг 2020
Последни новини