6 °C

Омбудсманът поиска закриването на Софийския затвор. Преглед на печата

Миталов.

"24 часа":

Данаил Кирилов до 7 дни с нови доказателства, за да бъде уволнен съдия Миталов

Посоченият от САЩ като корумпиран и нежелан на тяхна територия съдия Андон Миталов се върна на работа във вторник, а същия ден Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет даде срок от 7 дни на правосъдния министър Данаил Кирилов да мотивира искането си за уволнението му.

Кирилов внесе предложение Андон Миталов да напусне съдебната система заради виновно неизпълнение на служебните си задължения. Кадровиците настояват министърът да посочи номер на делото, водено от Миталов, в което има нарушения на закона и как е научил за тях. Най-скандалното решение на магистрата е да пусне в Русия обвинения за шпионаж Николай Малинов, който отиде там, за да получи орден от Владимир Путин. Преди 4 месеца той разреши на председателя на "Русофили" на напусне страната за 5 дни без знанието на прокуратурата като компетентен орган в досъдебното производство.

Затвори.

"Дума":

Омбудсманът поиска закриването на Софийския затвор

Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъдат закрити Централният софийски затвор, затворническото общежитие в кв. "Кремиковци" и керамичната фабрика във Враца, където се трудят лишени от свобода. При представянето на годишния доклад за 2019 г. на институцията тя се оплака, че битовите условия в затвора са лоши. Тъй като сградата на Софийския затвор не може да бъде ремонтирана, тъй като е паметник на културата, а останалите постройки не могат да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за лишаване от свобода, те трябвало да бъдат затворени. В Софийския затвор близо 2000 осъдени излежават присъдите си, Ковачева апелира да се предприемат спешни мерки за преместването им на ново място, но не посочи къде да е то.

"В местата за изтърпяване на наказания има хлебарки, дървеници, проблем с хигиената, по този начин се нарушават основни права на лишените от свобода. Там няма достъп на светлина и чист въздух", обобщи Ковачева.

Проверки има и в домовете за хора с деменция, добави Ковачева. Тя уточни, че те са свързани с бавния процес по деинституционализация, който трябва да приключи до 2035 г. Според нея това е много дълъг срок при наистина крещящо тежки условия, които се изразяват не само в пренаселеност и лоши битови условия, но и във факта, че в тях има недостатъчно добра грижа.

Луковмарш.

"Сега":

Гешев: Организаторите на Луковмарш са имали военизирана структура

Организаторите на ежегодния Луковмарш са създали военизирана структура в противоречие със закона. Това твърди прокуратурата в официално съобщение. Държавното обвинение е поискало от съда и заличаване на Български национален съюз "Еделвайс" (БНС-Еделвайс). Националистите, на свой ред, се обявиха за жертви на политическа репресия.

Всичко това се е случило в хода на разпоредена от главния прокурор на Република България Иван Гешев проверка за законосъобразност на дейността на БНС "Еделвайс".

Държавното обвинение твърди, че дейността и целите на БНС "Еделвайс" се различават от декларираните такива в устава.

Линейки.

"Монитор":

Всяка 7-ма линейка негодна за пациенти

Всяка седма линейка в страната не става за пациенти заради прекомерно навъртени километри и остаряла техника. 144 са старите коли, с които вместо пациенти се карат консумативи, кръвни проби и се ползват за транспорт на вещи, необходими за центровете и болниците, показва проучване на "Монитор".

780 са колите в спешните центрове и отделения на болниците, с които се извозват болни и се оказва първа помощ на пострадали при катастрофи, инциденти и аварии. От тях общо 432 са с навъртени между 250 000 и 300 000 километра. Те са внесени преди 2007 година, но все още са с добри технически параметри, показва справка на Министерството на здравеопазването.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
21 фев 2020
Последни новини