В "Евридика" започнаха семинари, посветени на фолклорните области в България

    В последния ден на месец януари Фолклорен танцов клуб „Евридика“ постави  началото на серия семинари за различните фолклорни региони в България. Така клубът и в бъдеще ще продължи да развива и обогатява дейността си, съчетавайки приятните занимания с полезни знания.

    Изборът първата вечер да бъде посветена на Тракийската фолклорна област не е случаен – Първомай винаги е дишал в ритъма на тракийската народна музика и танц, за повечето от членовете на сдружението тя е родна и близка до сърцето.

    Това е всичко, с което сме закърмени, възпитани, научени, това е нашата идентичност, това са нашите корени, казват организаторите от Управителния съвет на клуба. Това са сладките спомени от детството, любимите легенди, разказвани от нашите баби, обичаите, които са ни предали, традиционните ястия, с които са ни хранили, песните, които са ни пели. Тракия е всичко, с което сме израснали, всичко, което е в кръвта ни и което ще съхраним за децата си.

    А по време на семинара и показаха, че тези думи не са празни от съдържание – от изложбата на местни носии, през характерните ястия, споделените знания, песните до стъпките на танците.

    „Евридиките“ готвиха по старите рецепти, предавани от поколения, наричаха специални обредни ястия за здраве и берекет, донесоха винце и ракия по стари тракийски рецепти, извадиха носиите от раклите на бабите си и семинара се превърна в празник. Водещ на вечерта бе Атанаска Велчева, подготвила и представила автентични носии, осигурила голяма част от материалите. Хореографът ни Адриян Драгославов, разказа и показа хорàта в различните ритми, които са характерни за областта. Христо Пасев запозна присъстващите с особеностите на фолклора в Първомайско. Десислава Велчева запя песните във всички характерни тактове за Тракийската област. Иван Караславов разказа за  обичаи и обреди в Дебър, които е съхранил в паметта си и пренесе танцьори и гости в други времена.

    Сред гостите имаше ентусиасти, изкачили стъпалата на 6-етажната сграда, които не само не бяха разочаровани, но и с радост се включиха във вихрените хорà.

    Получи се прекрасна вечер изпълнена с позитивизъм, много вкусни блюда, качествени вина и ракии, сладки раздумки, един по-дълбок поглед към фолклора и невероятна веселба.

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ко
      Колю
      11 0
      11:03, 3 фев 2020
      Евридика това е новото читалище в град Първомай
      • Съ
        Съби
        9 -1
        19:27, 3 фев 2020
        Добре че са те, че тия заспали феодални старци в читалището закриха културата в града
    • 2
      Гр
      Гражданин
      11 -5
      11:39, 3 фев 2020
      На сесията на ли им отпуснаха пари ,моабетите започнаха пари за друго няма ,ама за тях има!!!
      • Св
        свидетел
        2 -2
        11:36, 4 фев 2020
        всичко нужно за "моабета" беше домашно приготвено, включително и алкохола, така че недей говори глупости!
    • 3
      Ба
      бай уй
      0 0
      23:40, 3 фев 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини