В България: Така е, когато простащината се превърне в норма

Имали сме най-древната цивилизация, най-древната култура и азбука, а пък гледали на българите като на "втора ръка". Защо ли? Ами достатъчно е да видиш наследниците на тази древна култура по пътищата на България.

Коментар от Александър Андреев

България отново се появи на потискащото второ място в една статистика, цитирана от Еврокомисията: за убитите в пътно-транспортни произшествия - с 88 жертви на един милион население. По-напред е само Румъния с 96 убити на милион. Само за сравнение - в държави като Дания, Холандия, Ирландия и Швеция, погледнато в пропорция, жертвите на катастрофи са около три пъти по-малко.

Всеки може да изрецитира триадата от фактори, които предопределят този тъжен български принос в статистиката: лоши пътища, лоши автомобили, недисциплинирани шофьори. За всеки от тях може да се разсъждава напоително. И да се обяснява за новите магистрали, за новите автомобили и за „някои все още нерешени проблеми".

Но дайте да не се лъжем: убиват не толкова пътищата и автомобилите, колкото шофьорите. А през последните десетилетия българският шофьор постепенно се превърна в еманация на всичко негативно в обществото. Той е агресивен и разгащен, фуклив и безотговорен, невъзпитан и често пъти слабо образован, лишен от всякакво обществено чувство и от рефлекса да зачита околните.

Горди наследници на древна култура. А само да ги видиш по пътищата...

Така е, когато в една държава върховенството на закона го има само на хартия, когато грубостта и простащината се превърнат в норма, когато вместо общество има само сблъскващи се лични интереси, когато нито семейството, нито училището успяват да победят улицата, когато в поведенчески модел се превръщат неграмотни инфлуенсъри с големи мускули, респективно – с големи гърди,  и още по-големи автомобили, когато…

Тази популярна жалейка може да продължи още дълго. Показателно е обаче, че успоредно с нея върви и другата жалейка: как не ни броят за равноправни европейци - нас, дето сме имали най-древната цивилизация, най-древната култура, най-древната история, най-древната азбука, а пък когато Карл Пети говорел на немски само с конете си…

Мисля, че няма нужда от много обяснения. Ако искаш да си европеец – бъди европеец не само по марката на автомобила си, но и по ценности, по чувство за отговорност, по респект към другия. Иначе и занапред ще си останеш втора ръка.

И дори Фолксваген да дойде в България и да започне да произвежда новите си лъскави европейски автомобили, зад техните волани пак ще сядат същите хора.

(Извинявам се на онова малцинство български шофьори и шофьорки, които не се разпознават в този текст.)

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ду
    Дудуков
    5 0
    18:18, 15 авг 2019
    Да беше добавил и други фактори: каращи пияни и дрогирани, липса на стационарни камери с бързи глоби,
  • 2
    Ми
    Мина
    6 0
    20:51, 15 авг 2019
    Съгласна съм с всяка дума. Само че кой не иска да се прилага закона,какъвто имаме, и то не лош. Служителите,на които се плаща за това. Защо българинът е кротък като херувимче на пътя в Гърция. Защото гръцкия полицай няма да се обърне на другата страна,когато някой нарушава.
  • 3
    На
    Наблюдател
    2 -1
    20:00, 20 авг 2019
    Обикновено карам с 85 -90 на извънградско и всичко ме изпреварва! Липсва култура на поведение навсякъде, а мнозина си избиват комплексите на пътя, карайки непрекъснато в нарушение. Имам предложение: полицаите да са в обикновени автомобили по пътищата, но оборудвани с камери. При възможност да карат стари руски лади или москвичи и ще запечатат стотици гамени по пътищата и ще приберат солидни пари от глоби. Господа полицаи, станете ловци на нарушители, защото, каквото и да се говори, превишената скорост е причина за повечето смъртни случаи. Понеже сме недисциплинирани, би трябвало максималната скорост и по главни пътища, и по магистрали да бъде намалена поне с 20 км.
  • 4
    Аз
    Аз
    0 0
    11:16, 24 юни 2020
    То това е ясно, в интернет и по пътищата си личи един народ какъв е, но мерки няма да се вземат по ред причини:
    1. Тия, дето ще ги вземат, ще попаднат под тях първи.
    2. Или ще засегнат "наши хора".
    3. Ще се разгневят избирателите, понеже 90% от шофиращите са като гореописаните...
    4. Ще намалеят органите от донори...
Последни новини