Когато си избирате куче, внимавайте да не е кокер

Добродушните наглед кокер шпаньоли са едни от най-враждебните и агресивни породи, съобщи "Дискавъри", позовавайки се на испанско изследване. Марта Амат и колегите й от ветеринарния факултет на Автономния университет в Барселона анализираха 1040 случая на нападения от куче, регистрирани в близка ветеринарна клиника от 1998 г. до 2006 г. В повечето от тях нападател е английски кокер шпаньол, ротвайлер, боксер, йоркширски териер и германска овчарка.

Изследването показа също, че английският кокер шпаньол по-често напада собственика си или непознати. Злите кучета от другите породи нападат предимно други животни. Най-враждебните кокери са златистите и мъжките.

Резултатите потвърждават установеното от предишно изследване на учени от университета на Кордоба. Техните данни показаха, че мъжките и златистите английски кокершпаньоли са по-агресивни от женските и тези с черен цвят или на петна. Цветът е важен, защото пигментът меланин в козината има общ биохимичен път с допамина и други мозъчни химикали, участващи в агресивното поведение.

Други експерти обаче настояват, че няма лоши по природа кучета, а лоши стопани и лошо възпитание.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини