Пенсионерските дружества отбелязаха Деня на възрастните хора

    380 пенсионери, представители на дружества и клубове в община Първомай, отбелязаха Деня на възрастните хора. Тази година традиционното събиране за 1 октомври се проведе в ресторант „Бели брези“ и сред гостите бяха кметът на общината Ангел Папазов, негови заместници, главният редактор на вестник „Пенсионери“ Петьо Дафинкичев и други. Поздрав към възрастните хора отправиха малчугани от Детска градина „Първи юни“ - село Градина и Фолклорен танцов клуб „Евридика“, които категорично заявиха, че не могат да вземат пари за участието си от собствените си родители и баби и дядовци.

    Радка Попова – председател на обединението на пенсионерите „Дълголетие“ сподели, че над 1600 са организираните пенсионери в общината. Те са изправени пред редица трудности, които не подминават възрастните в България. Свързани са предимно с недостатъчните пенсии, проблемите в здравеопазването и осигуряването на медицинска помощ в селата, с придвижването и други. Проблем за организацията е поддържането на материалната база и липсата на средства. Ето защо Радка Попова е благодарна на ОбА и кмета, реагирали на молбите им за помощ след като вятър отвял покрива на възродения клуб в Дълбок извор. Не веднъж са получавали помощ за благоустрояването и на други помещения.

    Възрастните хора в Първомай често членуват във фолклорни състави, работещи в сътрудничество с читалищата по места. През последните месеци са част от прокта „ЗаЕдно хоро“ на НЧ „Св.св. Кирил и Методий“ - Първомай и станаха част отПразника на Тракийската музика. Техни партньори са и децата и учителите от ДГ „1 юни“ в Градина и НУ „Христо Ботев“ - Първомай.

    Благодарни на кмета на село Каснаково Тошко Атанасов, който осигурява транспорт до базите за рехабилитация и лечение в Несебър и Рудозем.

    Организирани екскурзии, участия във фестивали и празници, здравни беседи осмислят живота на възрастните в Първомайско. Но истинското щастие за тях идва когато получат внимание от близки хора.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини