14 °C

Лили Караславова: Участието ми в Международния фестивал на руския език е хоризонт

Изображение 1 от 3

  Лиляна Делян Караславова разказа за завоюваното от нея трето място на провелото се в Москва състезание за ученици, които изучават руски език. Тя е ученичка в 10. клас на СУ „Златаров“, профил чужди езици и изучава езика на Пушкин с помощта на опитния преподавател Радка Муратева. На финалният етап от състезанието Лили беше придружавана от учителката си, по руски език Радка Муратева. Успехът ѝ идва в конкуренция с над 5000 ученици от цял свят.   

  Как точно се казва състезанието?

  Състезанието се нарича “Ежегоден международен фестивал на руския език” организиран и провеждан от Московски център за качество на образованието, съгласно указ на президента на Руската Федерация. Финалът тази година се проведе от 29 август до 01 септември в Москва.

  Как научи за него?

  Преподавателката ни по руски език г-жа Радка Муратева ни възложи да се подготвим, регистрираме и изпратим свои записи за участие. Други мои съученици също изпратиха свои записи.

  Кой ти помогна да кандидатстваш?

  Регистрирах се сама в сайта на Московски център за качество на образованието, като попълних регистрационния формуляр. Ползвах готов запис от мое участие с групата за руски песни “Ивушка” към НЧ “Св.Св.Кирил и Методий” на песента "Желаю" на Елена Ваенга.
  Г-жа Елена Тенева обработи и изчисти аудио звука. Предполагам, че автентичните руски носии и инструменти на музикантите и изпълнителите на “Ивушка” зад гърба ми са спечелили журито и участието ми на финалите.

  Как избра песента за финала?

  По регламент на състезанието трябваше да участваме с песни за Русия различни от тези, които сме изпратили за задочния кръг. Песента за участието ми на финала в Москва беше "Россия" на Карина Евн и я избрах сама. Г-жа Тенева ми помогна за вокалното изпълнение, а ръководителят на “Ивушка” г-жа Наталия Георгиева за сценичното поведение и произношение.

  Кой ти помогна за записа?

  За участието на финала записахме и обработихме синбек на песента с г-жа Елена Тенева. Имаше определени изисквания на организаторите, които тя изпълни технически.

  Искаш ли да благодариш на някого?

  Разбира се. Г-жа Муратева ме информира за конкурса. Тя направи факт и участието ми на финала, като пое цялата организация и комуникация за пътуването. Беше непрекъснато с мен и ме подкрепяше и окуражаваше. Г-жа Елена Тенева ми помогна за синбеците и пеенето. Г-жа Наталия Георгиева ме обучава и напътства от 6 годишна. Тя и участниците в “Ивушка” ме въведоха в музиката и ме изградиха като солист и изпълнител. С костюм от групата участвах и на финалния конкурс. Г-жа Миглена Стоева е педагогът ми в училище, който също ми помага. Тя ме е готвила и придружавала на други конкурси в България. Благодаря на Атанаска Велчева и “Бендида 66”, които ми предоставиха българска носия. От тях бяха и оригиналните български тениски и шалчета, с които пътувахме, и други материали, които обменихме с участниците и организаторите. БЛАГОДОРЯ ВИ!

  Какво е за теб това участие?

  Хоризонт.

  А успехът?

  Визитка и опит.

  Разкажи как протече,имаше ли съпътстваща програма?

  Много стегнато и натоварено. Имахме програма, която организаторите ни предоставиха предварително. Освен мастеркласовете, репетициите и самото участие, организаторите се бяха погрижили и за развлечения. Направихме обиколка на Червения площад и в Парк "Зарядье" с атракцион “Полет над Москва”. Посетихме и цирк “Никулина”. Запознах се с ученици от цял свят. Беше завладяващо и уникално.

  Има ли място руският език в твоето бъдеще?

  Все още нямам конкретна визия за бъдещето си. За сега съм се съсредоточила в учебния процес и извънкласните занимания. Имам още три години до завършване на средно образование. Обичам езиците. Не изключвам нищо от това, което мога като вариант.

  Пропуснах ли нещо,за което не съм питала?

  Семейството. То ми дава крила и опора. Родителите ми ме подкрепят във всичко, което върша. Уважават мнението ми и ме насърчават към самостоятелност. Баба ми и дядо ми ме приобщават към самодейния живот и читалищните изяви в града, страната и чужбина. Благодарение на тях имам богат опит и широк мироглед.  

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  23 сеп 2020
  Последни новини