10 °C

Лили Караславова: Участието ми в Международния фестивал на руския език е хоризонт

Изображение 1 от 3

  Лиляна Делян Караславова разказа за завоюваното от нея трето място на провелото се в Москва състезание за ученици, които изучават руски език. Тя е ученичка в 10. клас на СУ „Златаров“, профил чужди езици и изучава езика на Пушкин с помощта на опитния преподавател Радка Муратева. На финалният етап от състезанието Лили беше придружавана от учителката си, по руски език Радка Муратева. Успехът ѝ идва в конкуренция с над 5000 ученици от цял свят.   

  Как точно се казва състезанието?

  Състезанието се нарича “Ежегоден международен фестивал на руския език” организиран и провеждан от Московски център за качество на образованието, съгласно указ на президента на Руската Федерация. Финалът тази година се проведе от 29 август до 01 септември в Москва.

  Как научи за него?

  Преподавателката ни по руски език г-жа Радка Муратева ни възложи да се подготвим, регистрираме и изпратим свои записи за участие. Други мои съученици също изпратиха свои записи.

  Кой ти помогна да кандидатстваш?

  Регистрирах се сама в сайта на Московски център за качество на образованието, като попълних регистрационния формуляр. Ползвах готов запис от мое участие с групата за руски песни “Ивушка” към НЧ “Св.Св.Кирил и Методий” на песента "Желаю" на Елена Ваенга.
  Г-жа Елена Тенева обработи и изчисти аудио звука. Предполагам, че автентичните руски носии и инструменти на музикантите и изпълнителите на “Ивушка” зад гърба ми са спечелили журито и участието ми на финалите.

  Как избра песента за финала?

  По регламент на състезанието трябваше да участваме с песни за Русия различни от тези, които сме изпратили за задочния кръг. Песента за участието ми на финала в Москва беше "Россия" на Карина Евн и я избрах сама. Г-жа Тенева ми помогна за вокалното изпълнение, а ръководителят на “Ивушка” г-жа Наталия Георгиева за сценичното поведение и произношение.

  Кой ти помогна за записа?

  За участието на финала записахме и обработихме синбек на песента с г-жа Елена Тенева. Имаше определени изисквания на организаторите, които тя изпълни технически.

  Искаш ли да благодариш на някого?

  Разбира се. Г-жа Муратева ме информира за конкурса. Тя направи факт и участието ми на финала, като пое цялата организация и комуникация за пътуването. Беше непрекъснато с мен и ме подкрепяше и окуражаваше. Г-жа Елена Тенева ми помогна за синбеците и пеенето. Г-жа Наталия Георгиева ме обучава и напътства от 6 годишна. Тя и участниците в “Ивушка” ме въведоха в музиката и ме изградиха като солист и изпълнител. С костюм от групата участвах и на финалния конкурс. Г-жа Миглена Стоева е педагогът ми в училище, който също ми помага. Тя ме е готвила и придружавала на други конкурси в България. Благодаря на Атанаска Велчева и “Бендида 66”, които ми предоставиха българска носия. От тях бяха и оригиналните български тениски и шалчета, с които пътувахме, и други материали, които обменихме с участниците и организаторите. БЛАГОДОРЯ ВИ!

  Какво е за теб това участие?

  Хоризонт.

  А успехът?

  Визитка и опит.

  Разкажи как протече,имаше ли съпътстваща програма?

  Много стегнато и натоварено. Имахме програма, която организаторите ни предоставиха предварително. Освен мастеркласовете, репетициите и самото участие, организаторите се бяха погрижили и за развлечения. Направихме обиколка на Червения площад и в Парк "Зарядье" с атракцион “Полет над Москва”. Посетихме и цирк “Никулина”. Запознах се с ученици от цял свят. Беше завладяващо и уникално.

  Има ли място руският език в твоето бъдеще?

  Все още нямам конкретна визия за бъдещето си. За сега съм се съсредоточила в учебния процес и извънкласните занимания. Имам още три години до завършване на средно образование. Обичам езиците. Не изключвам нищо от това, което мога като вариант.

  Пропуснах ли нещо,за което не съм питала?

  Семейството. То ми дава крила и опора. Родителите ми ме подкрепят във всичко, което върша. Уважават мнението ми и ме насърчават към самостоятелност. Баба ми и дядо ми ме приобщават към самодейния живот и читалищните изяви в града, страната и чужбина. Благодарение на тях имам богат опит и широк мироглед.  

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  25 фев 2020
  Последни новини