24 °C

Първомаец е носител на наградата за поезия "Пеньо Пенев"

Роденият в Първомай поет Георги Ангелов е 25-ят носител на Националната награда за литература на името на Пеньо Пенев. Призът – диплом, 2000 лв. и пластичен знак, му бяха връчени от кмета на Димитровград Иво Димов на площад „Поезия“, след решение на Общинския съвет.

С връчването на наградата вчера беше поставен финал на Поетичните дни в Димитровград.

Освен Националната награда, беше връчено и четвъртото международно отличие, а негов лауреат тази година стана руският поет Михаил Синелников.

В словото си при получаването на наградата Георги Ангелов заяви, че тя освен чест, е и отговорност, защото живеем в тежко и разделно време, в което всеки трябва да заеме ясна страна както в живота си, така и в поезията. „Новите еничари направиха всичко по силите си да въвлекат духовните наследници на Пеньо Пенев в безмилостна гражданска война в литературата – заяви Ангелов – да подменят, отрекат, изменят част от идеите и естетическите принципи, на които беше верен поетът от Димитровград... На значими преоценки бяха подложени всички творци, живели в епохата на социализма, а русофобията и охулването на братския руски народ станаха постоянен спътник на псевдо елитните кръгове.“ В речта си поетът заяви, че България е пред избор или да започне национално освободително движение срещу литературния колониализъм, или да угасне като цивилизация. В поезията на Поета с ватенката, той вижда подкрепа и вдъхновение за преодоляване на деградацията, а това би означавало, че Пеньо Пенев не е живял напразно.

Наградените поети бяха представени от председателя на СБП Никола Инджов. Той нарече Ангелов „един от най-значителните български съвременни автори“ , а отличаването му е повишило значително стойността на наградата.

Георги Ангелов е роден на 01.07.1968 г. в град Първомай, но живее близо до Чирпан. Завършва История във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.  Автор на редица поетичните книги

Носител на национални награди за поезия. Член на Съюза на българските писатели. Негови стихове са превеждани на руски, английски, турски и сръбски.

Превежда от руски език. Главен редактор на електронното списание „Литературен свят”, излизащо от 2008 г. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Съ
  Съученик
  8 0
  15:37, 9 май 2018
  Преди 33 години Георги говореше същото за соцтворците на среща с екип на вестник "Отечествен глас" в актовата зала на СОУ"Проф.д-р Асен Златаров" . Помним, Георги. Но Георги е талантлив, това не може да му се отрече. Честито и браво!!!
 • 2
  12
  12345_1525963885
  2 -2
  17:51, 10 май 2018
  Беше и си остана "дървен философ"!
 • 3
  Не
  Не мога да се сетя
  1 -1
  11:50, 11 май 2018
  Набори, тоя пич Чугуня ли е?

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини