9 °C

Първомаец е носител на наградата за поезия "Пеньо Пенев"

Роденият в Първомай поет Георги Ангелов е 25-ят носител на Националната награда за литература на името на Пеньо Пенев. Призът – диплом, 2000 лв. и пластичен знак, му бяха връчени от кмета на Димитровград Иво Димов на площад „Поезия“, след решение на Общинския съвет.

С връчването на наградата вчера беше поставен финал на Поетичните дни в Димитровград.

Освен Националната награда, беше връчено и четвъртото международно отличие, а негов лауреат тази година стана руският поет Михаил Синелников.

В словото си при получаването на наградата Георги Ангелов заяви, че тя освен чест, е и отговорност, защото живеем в тежко и разделно време, в което всеки трябва да заеме ясна страна както в живота си, така и в поезията. „Новите еничари направиха всичко по силите си да въвлекат духовните наследници на Пеньо Пенев в безмилостна гражданска война в литературата – заяви Ангелов – да подменят, отрекат, изменят част от идеите и естетическите принципи, на които беше верен поетът от Димитровград... На значими преоценки бяха подложени всички творци, живели в епохата на социализма, а русофобията и охулването на братския руски народ станаха постоянен спътник на псевдо елитните кръгове.“ В речта си поетът заяви, че България е пред избор или да започне национално освободително движение срещу литературния колониализъм, или да угасне като цивилизация. В поезията на Поета с ватенката, той вижда подкрепа и вдъхновение за преодоляване на деградацията, а това би означавало, че Пеньо Пенев не е живял напразно.

Наградените поети бяха представени от председателя на СБП Никола Инджов. Той нарече Ангелов „един от най-значителните български съвременни автори“ , а отличаването му е повишило значително стойността на наградата.

Георги Ангелов е роден на 01.07.1968 г. в град Първомай, но живее близо до Чирпан. Завършва История във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.  Автор на редица поетичните книги

Носител на национални награди за поезия. Член на Съюза на българските писатели. Негови стихове са превеждани на руски, английски, турски и сръбски.

Превежда от руски език. Главен редактор на електронното списание „Литературен свят”, излизащо от 2008 г. 

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Съ
  Съученик
  8 0
  15:37, 9 май 2018
  Преди 33 години Георги говореше същото за соцтворците на среща с екип на вестник "Отечествен глас" в актовата зала на СОУ"Проф.д-р Асен Златаров" . Помним, Георги. Но Георги е талантлив, това не може да му се отрече. Честито и браво!!!
 • 2
  12
  12345_1525963885
  2 -2
  17:51, 10 май 2018
  Беше и си остана "дървен философ"!
 • 3
  Не
  Не мога да се сетя
  1 -1
  11:50, 11 май 2018
  Набори, тоя пич Чугуня ли е?

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
20 фев 2020
Последни новини