Димитър Милов е носителят на тазгодишната награда "Слав Хр. Караславов"

Изображение 1 от 3

    Димитър Милов е тазгодишният носител на наградата за поезия на името на Слав Христов Караславов.

    Комисия в състав Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Трендафил Василев – член на УС на СБП, Николай Митков – кмет на община Първомай, Ана Сиракова – председател на НЧ „Св.св. Кирил и  Методий“ и Емилия Ангелова –уредник на културен институт, след като разгледа предложението на Съюза реши да присъди наградата на поета Димитър Милов за книгите „Нежна съпротива“, издадена през 2019 година и „Преди петлите“, издадена 2020 г.

    Димитър Милов е роден на 18 февруари 1953 г. в с. Тополница, община Дупница. Гимназия завършва в Дупница, бизнес-администрация в Нов български университет и международни икономически отношения в УНСС. Магистър по икономика. Бил е на специализация в Грузия по линия на Съюза на българските писатели и съставя антология на младата грузинска поезия в негов превод. Превеждал е грузински, руски, унгарски, молдовски и персийски поети. Негови стихове са превеждани на руски, грузински, словашки, румънски, турски, немски, арабски и други езици. Съставител и редактор е на редица поетични антологии. Носител е на „Златно перо” (2005) на Съюза на българските журналисти и на редица литературни награди:

    Бил е редактор и отговорен секретар на най-дълголетното периодично списание в България „Читалище“. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Негови книги са: „Мъжка постеля” (1984), „Тризъбец” (1990), „Поетично букварче” (1991), „Шепот на тополи” (1994), „Кални бани” (1997), „Чудото, наречено живот”, „Избрани илюзии” (1998), „Небесна трапеза” (2004), „Сълза за ангела” (2008), „Благовещение” (2012), „Четирилистни иронии: рубаи” (2015), „Нежна съпротива” (2019), „Преди петлите” (2020).

    На церемония, в ограничен кръг, наградата на Димитър Милов бе връчена от заместник-кмета на общината Радослава Ставрева. Заедно с паричната награда от 1000 лв. поетът получи диплом и Знака на Първомай.

    Отличителен знак на читалището, грамота и книгите на Иван Караславов пък бяха признанието на читалищните дейци към творчеството му.

    Димитър Милов благодари за вниманието,  за прекрасното му представяне от Емилия Ангелова и за изразително прочетените от Ана Сиракова негови стихове.

    С присъстващите той сподели спомени за Слав Хр. Караславов; за момента, в който е получил неговото пожелание за успех: „Това ме окрили тогава, както сега  получената на негово име награда. Радвам се, радвам се че вече съм в редицата на поетите, получили тази наградата. Радвам се, че днес присъства и Боян Ангелов, който е един от тях.“

    Церемонията започна с полагане на цветя пред паметника на Георги Караславов, посещение на къщата му, а след връчването на награда завърши със скромен коктейл.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ня
      Няма
      1 0
      12:01, 17 окт 2021
      Няма кой. Имаше. По-интересни от статиите бяха коментарите. Четяха се. Днес няма НИКОЙ ТУК.
    • 2
      Дж
      Джагаров
      0 0
      15:42, 18 окт 2021
      Пууу, то тая година тия награди са сложили връчването на оскарите по интерес на публиката към мероприятието
    Последни новини