Община Първомай отстъпи с 4 позиции и вече е на 86 място по прозрачност сред общините в България

С рейтинг на прозрачност 66,1 от възможни 93,7 точки общинската администрация на Първомай е на 86 позиция от всички общински администрации в България и на 128 място сред всички институции. Това показва годишният одит на Програма „Достъп до информация“ на интернет страниците на институциите, Рейтинги на активната прозрачност 2018 и Карта на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините 2018. Проучването на неправителствената организация, което беше предстевено на пресконференция е направено в периода от 6 февруари до 30 март. За него са подадени 567 електронни заявления с искане за предоставяне на отчета по Закона за достъп до обществена информация за 2017 година. Задължение за изготвянето и публикуването на отчета, който трябва да включва данни за постъпилите заявления за достъп до информация, за направените откази и причините за това, институциите имат от приемането на Закона за достъп до обществена информация през 2000, а за публикуването му в Интернет – след измененията на закона от 2008 година.

За втора година бе отчетено дали страниците са съобразени с нуждите на хората със зрителни затруднения и дали имат текстова версия, за което община Първомай получи 0 точки.

Нивото на прозрачност през 2018 се оценява с точки по 108 индикатора за държавните институции и 122 за общините. Сред централните органи на изпълнителната власт Министерски съвет е с най-висок рейтинг, следван от Министерството на финансите и държавното ведомство на околната среда и водите.

Сред общините в област Пловдив, Първомай се нарежда на пета позиция. През 2017 година община Първомай е била с 4 позиции по-напред – на 82 място.

Теодор Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Св
    Светулка
    6 -1
    17:40, 24 апр 2018
    Свещена, абсолютна, непрогледна,космическа ...Първомайска ТЪМНИНА. МРАК -велик и непоклатим.
    Диво ,нагло мракобесие на управниците.
  • 2
    Пи
    ПИТАГОР
    2 -2
    08:41, 25 апр 2018
    Ние е така ва само теда ламбата ако иска може да пробие с глъвътъ си тая тъмнина нали е журналистка. Ама тедата ни ще тя слугува на мрака и на принца на мрака демек принц ангу. Иначе много знае теда ламбата ама не осветява добре како се случва в тъмната дупка наречена община. Осветява само там където ангу и каже а обикновенно това не е интересну за съществата които жувееят в мрачната общинъ пърумай
  • 3
    Со
    Софийски дришльо
    2 -1
    11:11, 25 апр 2018
    Ей тва сега е статия със съдържателна информация , не за катъри , агнета, магарета и копирани от фейсбук коментари!!!!
Последни новини