В класацията за активна прозрачност Първомай е на 8 място сред общините

Община Първомай е на 8 място сред общините в България в класацията на гражданския одит на активната  прозрачност 2021 г., на Програмата за достъп до информация (ПДИ).

Нивото на прозрачност през 2021 бе оценявано с точки по 97 индикатора за общините. Община Първомай има  89,2 точки, изпълнявайки 92,7% от критериите. Единственият неизпълнен критерий е „Има ли публикуван Общ Устройствен план?“.

Общият устройствен план на община Първомай е от 60-те години на миналия век и през годините се полагат много усилия за изработването на нов. По думите на архитекта на общината Добромир Спасов, до края на тази година той ще е факт, дори още по-скоро – може би до 3 месеца.

През последните 3 години активната прозрачност на Първомай се е повишила и от местата, гравитиращи около 100, общината все по-твърдо заема място в челната десетка.

В периода 1 март – 29 април 2021 година ПДИ е прегледала и оценила интернет страниците на 563 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт. В общата класация, където има и малко по-различни критерии, община Първомай отново е на 8 място, преминавайки с 3 позиции по-напред в сравнение с миналата година.

 Целта на проучването е да се оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществената информация, за активно публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.
Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини