28 °C

Медиците от МБАЛ - Първомай подкрепиха символично протеста на общинските болници

Лекари, медицински сестри и санитари от общинската болница в Първомай подкрепиха символично протеста срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване под мотото "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване".

Протестиращите ефективно лечебни заведения са най-вече извън областните градове. Голяма част от болниците, които протестират, са във фалит, за разлика от МБАЛ – Първомай, която никога не е имала дългове, но това винаги се е дължало на разумна финансова политика и свиване на разходите. Искането на Общинските болници е за целева субсидия от 30 млн. лева от дъжавния бюджет за оздравяване, както и да им бъдат изплатени надлимитните дейности за последните две и половина години. Те настояват и за увеличване на цените на клиничните пътеки, които покриват масовата патология.

Междувременно от пресслужбата на МЗ съобщиха, че Министерството на здравеопазването ще отпусне 28.5 млн.лв. за дейности, извършвани от общинските болници през 2018 г.

Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, което е над 83 на сто от всички общински лечебни заведения на територията на страната.

В Прессъобщението се казва още, че по време на преговорите за Национален рамков договор ще се преразгледат клиничните пътеки, по които работят общинските болници, като същевременно МЗ ще актуализира и медицинските стандарти. По този начин на общинските болници ще бъде дадена възможността да извършват дейността си в условията на финансова стабилност и предвидимост.

„Това нас ни удовлетворява – сподели д-р Румяна Бойлова – управител на Първомайската болница – още повече, че със сумата ще бъдат финансирани дейности, осъществявани от общинските лечебни заведения в отдалечени райони на страната, каквато е МБАЛ – Първомай“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ас
  асинин
  6 -7
  19:48, 15 яну 2018
  Общинските болници са един от многото видове кърлежи в България.Единственият начин да се спре кървенето е да се ликвидират
 • 2
  Ре
  Реалист
  4 0
  06:42, 16 яну 2018
  Имат си своето значение общинските болници. Тук се раждат децата ни. Има много добра лаборатория, за диагностициране. Има добри лекари. Но по-сложните болести винаги ги изпращат в Пловдив. Сбъркан е моделът на здравеопазването, а общинска болница си е нужна. Не може по пътека за определени дни да преминеш през нея и когато реално нямаш подобрение, в епикризата да пише, че те изписват във видимо подобрено състояние , а на теб с извинение да ти кажат, ела пак другия месец, пътеката сега свърши. И все пак, представете си в забързаното и много ангажирано време как ще успеете всеки ден да пътувате до Пловдив , ако ваш близък е хоспитализиран там, например или още по-далече.
 • 3
  12
  123
  2 0
  20:07, 16 яну 2018
  Сегашните ни управляващи не откриват сега топлата вода! Щом е построена болницата и то с доброволен труд от населението на района ,значи наистина е имало нужда от нея.На младите ще им се струва фантастика, ако научат, че в целия район е имало само един лекар за всичко!В сегашното време получихме много удобства ,но знайте ,те не са даденост и трябва да се защитават ,защото когато ги изгубим, тогава се вижда колко са ни били необходими!Болницата ни е само една сграда, а даването на здраве го правят хората в нея.Така че критиките трябва да са към лекарите работещи тук,защото от тяхната работа е основно недоволството на хората,от тяхното отношение към нас пациентите.Какво да кажем за тях има и добри, но има и такива, които не си заслужават заплатите ,а има и такива, които не ги виждаме въобще, но се водят като работещи.Нека да защитим единственото здравно заведение в общината ,защото ако го няма лошо ни се пише!

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини