28 °C

Медиците от МБАЛ - Първомай подкрепиха символично протеста на общинските болници

Лекари, медицински сестри и санитари от общинската болница в Първомай подкрепиха символично протеста срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване под мотото "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване".

Протестиращите ефективно лечебни заведения са най-вече извън областните градове. Голяма част от болниците, които протестират, са във фалит, за разлика от МБАЛ – Първомай, която никога не е имала дългове, но това винаги се е дължало на разумна финансова политика и свиване на разходите. Искането на Общинските болници е за целева субсидия от 30 млн. лева от дъжавния бюджет за оздравяване, както и да им бъдат изплатени надлимитните дейности за последните две и половина години. Те настояват и за увеличване на цените на клиничните пътеки, които покриват масовата патология.

Междувременно от пресслужбата на МЗ съобщиха, че Министерството на здравеопазването ще отпусне 28.5 млн.лв. за дейности, извършвани от общинските болници през 2018 г.

Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, което е над 83 на сто от всички общински лечебни заведения на територията на страната.

В Прессъобщението се казва още, че по време на преговорите за Национален рамков договор ще се преразгледат клиничните пътеки, по които работят общинските болници, като същевременно МЗ ще актуализира и медицинските стандарти. По този начин на общинските болници ще бъде дадена възможността да извършват дейността си в условията на финансова стабилност и предвидимост.

„Това нас ни удовлетворява – сподели д-р Румяна Бойлова – управител на Първомайската болница – още повече, че със сумата ще бъдат финансирани дейности, осъществявани от общинските лечебни заведения в отдалечени райони на страната, каквато е МБАЛ – Първомай“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ас
  асинин
  6 -7
  19:48, 15 яну 2018
  Общинските болници са един от многото видове кърлежи в България.Единственият начин да се спре кървенето е да се ликвидират
 • 2
  Ре
  Реалист
  4 0
  06:42, 16 яну 2018
  Имат си своето значение общинските болници. Тук се раждат децата ни. Има много добра лаборатория, за диагностициране. Има добри лекари. Но по-сложните болести винаги ги изпращат в Пловдив. Сбъркан е моделът на здравеопазването, а общинска болница си е нужна. Не може по пътека за определени дни да преминеш през нея и когато реално нямаш подобрение, в епикризата да пише, че те изписват във видимо подобрено състояние , а на теб с извинение да ти кажат, ела пак другия месец, пътеката сега свърши. И все пак, представете си в забързаното и много ангажирано време как ще успеете всеки ден да пътувате до Пловдив , ако ваш близък е хоспитализиран там, например или още по-далече.
 • 3
  12
  123
  2 0
  20:07, 16 яну 2018
  Сегашните ни управляващи не откриват сега топлата вода! Щом е построена болницата и то с доброволен труд от населението на района ,значи наистина е имало нужда от нея.На младите ще им се струва фантастика, ако научат, че в целия район е имало само един лекар за всичко!В сегашното време получихме много удобства ,но знайте ,те не са даденост и трябва да се защитават ,защото когато ги изгубим, тогава се вижда колко са ни били необходими!Болницата ни е само една сграда, а даването на здраве го правят хората в нея.Така че критиките трябва да са към лекарите работещи тук,защото от тяхната работа е основно недоволството на хората,от тяхното отношение към нас пациентите.Какво да кажем за тях има и добри, но има и такива, които не си заслужават заплатите ,а има и такива, които не ги виждаме въобще, но се водят като работещи.Нека да защитим единственото здравно заведение в общината ,защото ако го няма лошо ни се пише!

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини