6 °C

Първомай беше домакин на информационна среща за българското европредседателство


 

Община Първомай беше домакин на лекция, посветена на Българското председателство на Съвета на Европа и 10-годишното членство на България в Европейския съюз, разгледани в аспекта на Европейската година на културното наследство – 2018-та и предстоящото домакинство на град Пловдив за европейска столица на културата през 2019-а година.

Срещата е част от поредица събития, които се провеждат в 5 общини от областта, избрани както заради по-големия брой населени места, така и свързани с богато културно наследство.

Общинска администрация, кметове на населени места, читалищни дейци и представители на училища бяха информирани по проекта „Българското председателство на Съвета на ЕС в Европейската година на културното наследство 2018 към предстоящото домакинство на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.“

Гости на събитието бяха зам.-областните управители на Пловдив Петър Петров и инж. Димитър Керин.

В приветствието си към гостите кметът на община Първомай Ангел Папазов изрази задоволство, че по темите ще говорят специалисти.

За Първомай мога да кажа, че се гордеем се с много неща – историята и археологията. Европа е минавала през Първомай и Европа е оставила много артефакти. Ние сме имали контакти с народите от Европа и света преди хиляди години-каза Папазов и допълни Нашите културни институции са били по много европейски сцени и донасят призове и разнасят славата на Първомай, Пловдив по цяла Европа и Целия свят.
Тази прекрасна възможност Пловдив да е културна столица ни дава възможност да си партнираме с кмета на Пловдив и неговия екип, защото ние имаме също интересни неща – както в Първомай, така и по населените места в общината, говоря за култура, за етнографски изложби и неправителствени организации, които могат достойно да презентират нашия регион.

По време на първия панел от срещата ръководителят на информационния проект Снежана Александрова- Началник отдел „Координация и европейска интеграция към ОА - Пловдив, даде разяснения относно същността на Съветът на Европа, ЕС и техните функкции, какво е ротационно председателство, какви теми ще бъдат разгледани по време на българското председателство и др.

Втората част беше посветена на темите „2018 – Европейска година на културното наследство, Европа за културата” и подготовката на Пловдив за европейска столица на културата и предложи читалищата от региона да се възползват от механизмите за финансиране на фондацията.

С презентацията на Елица Василева от Общинска фондация „Пловдив 2019” завърши официалната част. В неформална обстановка продължиха дискусиите, като най – голям интерес проявиха присъстващите служители от читалищата на територията на общината и въпросите бяха конкретни по предстоящи проекти, по които ще могат да получат 80% безвъзмездно финансиране.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  " Географ" БГ
  4 0
  18:12, 29 ное 2017
  България-Първомай Е НА КОНТИНЕНТА ЕВРОПА от хилядолетия. А от няколко години вече сме и част от Европейския съюз.
 • 2
  За
  За ЕС
  4 0
  20:52, 29 ное 2017
  Все пак е хубаво да се е уточни, че темата е била за българското председателство на СЪВЕТА НА ЕС, още известен като Европейски съвет. Съветът на Европа, който се споменава, е съвсем друга организация, която няма нищо общо с Европейския съюз, а и срещата не е била за нея.
 • 3
  Бе
  Безпартиен
  9 -2
  22:18, 29 ное 2017
  Хора! На какво мирише атмосферния въздух в града ни тази вечер?
  Нещо между какао и мръсни чорапи намазани с мас от пор. Това до кога така?
  • Се
   сефте
   8 -2
   22:44, 29 ное 2017
   Това мирише на затварящ цех на Алкаото...

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
04 мар 2021
Последни новини