17 °C

Първомай беше домакин на информационна среща за българското европредседателство


 

Община Първомай беше домакин на лекция, посветена на Българското председателство на Съвета на Европа и 10-годишното членство на България в Европейския съюз, разгледани в аспекта на Европейската година на културното наследство – 2018-та и предстоящото домакинство на град Пловдив за европейска столица на културата през 2019-а година.

Срещата е част от поредица събития, които се провеждат в 5 общини от областта, избрани както заради по-големия брой населени места, така и свързани с богато културно наследство.

Общинска администрация, кметове на населени места, читалищни дейци и представители на училища бяха информирани по проекта „Българското председателство на Съвета на ЕС в Европейската година на културното наследство 2018 към предстоящото домакинство на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.“

Гости на събитието бяха зам.-областните управители на Пловдив Петър Петров и инж. Димитър Керин.

В приветствието си към гостите кметът на община Първомай Ангел Папазов изрази задоволство, че по темите ще говорят специалисти.

За Първомай мога да кажа, че се гордеем се с много неща – историята и археологията. Европа е минавала през Първомай и Европа е оставила много артефакти. Ние сме имали контакти с народите от Европа и света преди хиляди години-каза Папазов и допълни Нашите културни институции са били по много европейски сцени и донасят призове и разнасят славата на Първомай, Пловдив по цяла Европа и Целия свят.
Тази прекрасна възможност Пловдив да е културна столица ни дава възможност да си партнираме с кмета на Пловдив и неговия екип, защото ние имаме също интересни неща – както в Първомай, така и по населените места в общината, говоря за култура, за етнографски изложби и неправителствени организации, които могат достойно да презентират нашия регион.

По време на първия панел от срещата ръководителят на информационния проект Снежана Александрова- Началник отдел „Координация и европейска интеграция към ОА - Пловдив, даде разяснения относно същността на Съветът на Европа, ЕС и техните функкции, какво е ротационно председателство, какви теми ще бъдат разгледани по време на българското председателство и др.

Втората част беше посветена на темите „2018 – Европейска година на културното наследство, Европа за културата” и подготовката на Пловдив за европейска столица на културата и предложи читалищата от региона да се възползват от механизмите за финансиране на фондацията.

С презентацията на Елица Василева от Общинска фондация „Пловдив 2019” завърши официалната част. В неформална обстановка продължиха дискусиите, като най – голям интерес проявиха присъстващите служители от читалищата на територията на общината и въпросите бяха конкретни по предстоящи проекти, по които ще могат да получат 80% безвъзмездно финансиране.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  " Географ" БГ
  4 0
  18:12, 29 ное 2017
  България-Първомай Е НА КОНТИНЕНТА ЕВРОПА от хилядолетия. А от няколко години вече сме и част от Европейския съюз.
 • 2
  За
  За ЕС
  4 0
  20:52, 29 ное 2017
  Все пак е хубаво да се е уточни, че темата е била за българското председателство на СЪВЕТА НА ЕС, още известен като Европейски съвет. Съветът на Европа, който се споменава, е съвсем друга организация, която няма нищо общо с Европейския съюз, а и срещата не е била за нея.
 • 3
  Бе
  Безпартиен
  9 -2
  22:18, 29 ное 2017
  Хора! На какво мирише атмосферния въздух в града ни тази вечер?
  Нещо между какао и мръсни чорапи намазани с мас от пор. Това до кога така?
  • Се
   сефте
   8 -2
   22:44, 29 ное 2017
   Това мирише на затварящ цех на Алкаото...

Хороскоп за 17.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
17 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
17 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
17 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
17 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
17 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
17 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
17 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
17 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
17 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
17 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
17 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
17 май 2021
Последни новини