Новото предприятие за управление на язовирите обсъдиха в Първомай

Изображение 1 от 2

    Държавата отделя 500 млн.лв.  за ново Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“, стана ясно на среща, домакинствана от Общинска администрация – Първомай. На нея бяха  обсъдени извършените промени в Закона за водите, свързани с експлоатацията на язовирите, задълженията на областните управители, Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и собствениците на язовири.

    Петър Горновски – председател на Държавната агенция по метрология и технически надзор обясни необходимостта държавата да се грижи за язовирите и реда по който общинските съоръжения могат да станат държавни. Принципал на новото Държавно предприятие ще е министърът на икономиката.

    Язовирите ще бъдат класифицирани в зависимост от състоянието им. „Тази класификация ще позволи на всички контролни и надзорни органи да съсредоточат вниманието си към тези язовири, които наистина представляват опасност за населението и за инфраструктурата“, каза още Горновски.

     От 6000 язовира в страната от ремонт се нуждаят 884. 480 са в критично състояние, а от тях 414 са общински.

    Присъствалият на срещата зам.-областен управител Петър Петров посочи, че само на територията на Пловдивска област има над 300 язовира, някои от които в лошо състояние. За тях трябва да се погрижи държавата.

    Предаването на общинските язовири на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“ ще става с решение на Общинските съвети.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини