Ученици от "Златаров" се завърнаха с награди от състезание по английски език

Йоана Грозева, Мартина Христова и Лиляна Караславова впечатлиха журито на Националното състезание по чужди езици, което се проведе в Девин през изминалия уикенд. 10 ученици от СУ „Златаров“ взеха участие в третото му издание и се представиха достойна в конкуренцията на свои връстници от езикови и математически гимназии.

Йоана и Мартина са ученички от 8 клас и се състезаваха при най-малките, а Лиляна Караславова се оказа в най-многобройната група – 9-10 клас. Момичетата са възпитанички на Светлана Найдева.

Наградата за трите момичета, освен сертификати и подаръците от спонсори, е правото догодина да се явят на това състезание, ползвайки отпусната от програмата стипендия. Йоана Грозева се представи особено добре по време на единия от етапите на състезанието -интервю и това ѝ донесе специална награда.

Тази година учениците пътуваха на разноски на община Първомай.

Състезанието се провежда върху три основни компетентности в три етапа – слушане с разбиране ("Интервю"), четене с разбиране ("Тествай знанията си") и създаване на текст ("Изрази себе си в есе").

Изпитните материали отговарят на актуалните международно признати и утвърдени сертификационни практики. Методологията на провеждане е съобразена с одобрените учебни програми по чужди езици, както за профилираните така и за непрофилираните паралелки в училище. Изпитните етапи са специално разработени за целите на националното състезание, като се обявяват в деня на състезанието и всяка година са различни.

Една от целите на състезанието е да запознае в действие учениците с международно признатите и утвърдени сертификационни практики по чужди езици. Неотменна цел е и насърчаването на изучаването на чужди езици не само в училищата, но и извън тях и популяризирането на богатото езиково и културно разнообразие с цел повишаване нивото на многоезичност и междукултурно разбирателство.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини