31 °C

Децата от селото с най-много щъркелови гнезда рисуваха предвестника на пролетта

Изображение 1 от 2

  Учениците от Караджалово рисуваха щъркели.

  Караджалово е селото с най- много щъркелови гнезда в общината – 26, от които 20 са заети и е на 10 място в България по този показател. Тази информация, публикувана през есента от prvomai.net, провокирала кметицата Марияна Колева да обяви награда за най-добър художник на щъркели. Над 40 деца са рисували предвестника на пролетта, а най-добрите творби са подредени в изложба. За най-добра била определена рисунката на Марчо Стефанов от 8 клас. Той е избрал да направи почти портретно изображение на птицата, а много от рисунките показват щъркелите в естествената им среда. Марчо сподели, че обича да риува и по таланта прилича едиснтвено на своя леля. 

  Децата казаха, че да се рисува щъркел е трудно – заради цвета и формата. Подгласничката на Марчо, Христиана Христова определи като най-сложно "крилото на щъркела", но се справила благодарение на госпожа Добринка Ганева, която им показала  различни рисунки на щъркели. Милена Колева, Валя Данаилова, Даниела Йорданова и Звезделина Йорданова са сред наградените ученици. Те са получили принадлежности за рисуване, осигурени от кметството и читалището на село Караджалово. 

  Децата знаеха много неща за щъркелите – разказва г-жа Ганева -защо отлитат, как се хранят и как се учат да летят. Но сега имаха възможност да надградят своите знания.

  Кметът на селото Марияна Колева сподели, че през есента се е наложило да помагат на малки щъркелчета, които не са успели да се научат да летят. Тя признава, че им слабост към тях и замислила конкурса още когато разбрала, че са сред селата с най-много щъркели. Рисуването им трябва да провокира децата да обичат природата и да я пазят и да са благодарни за това богатство, което има селото. Случайност е, че конкурсът е приключил в Деня на Земята. Но предстои още един етап. В края на учебната година, за Деня на детето, учениците от 5-8 клас ще презентират знанията си за щъркелите с помощта на информационни технологии. 

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
  25 сеп 2020
  Последни новини