15 °C

Децата от селото с най-много щъркелови гнезда рисуваха предвестника на пролетта

Изображение 1 от 2

  Учениците от Караджалово рисуваха щъркели.

  Караджалово е селото с най- много щъркелови гнезда в общината – 26, от които 20 са заети и е на 10 място в България по този показател. Тази информация, публикувана през есента от prvomai.net, провокирала кметицата Марияна Колева да обяви награда за най-добър художник на щъркели. Над 40 деца са рисували предвестника на пролетта, а най-добрите творби са подредени в изложба. За най-добра била определена рисунката на Марчо Стефанов от 8 клас. Той е избрал да направи почти портретно изображение на птицата, а много от рисунките показват щъркелите в естествената им среда. Марчо сподели, че обича да риува и по таланта прилича едиснтвено на своя леля. 

  Децата казаха, че да се рисува щъркел е трудно – заради цвета и формата. Подгласничката на Марчо, Христиана Христова определи като най-сложно "крилото на щъркела", но се справила благодарение на госпожа Добринка Ганева, която им показала  различни рисунки на щъркели. Милена Колева, Валя Данаилова, Даниела Йорданова и Звезделина Йорданова са сред наградените ученици. Те са получили принадлежности за рисуване, осигурени от кметството и читалището на село Караджалово. 

  Децата знаеха много неща за щъркелите – разказва г-жа Ганева -защо отлитат, как се хранят и как се учат да летят. Но сега имаха възможност да надградят своите знания.

  Кметът на селото Марияна Колева сподели, че през есента се е наложило да помагат на малки щъркелчета, които не са успели да се научат да летят. Тя признава, че им слабост към тях и замислила конкурса още когато разбрала, че са сред селата с най-много щъркели. Рисуването им трябва да провокира децата да обичат природата и да я пазят и да са благодарни за това богатство, което има селото. Случайност е, че конкурсът е приключил в Деня на Земята. Но предстои още един етап. В края на учебната година, за Деня на детето, учениците от 5-8 клас ще презентират знанията си за щъркелите с помощта на информационни технологии. 

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  14 май 2021
  Последни новини