На Иракли отново ще се строи, ”Зелените” готвят протест

Екоинспекцията в Бургас е одобрила изграждане на ваканционно селище в Иракли. Партията на "Зелените" готви протест пред президентството.

Двама братя от Поморие, които стопанисват част от бившите пионерски лагери от 2005 г. край Иракли, сега решават да преустроят бунгалата.

"Установихме, че там се поддържат съществуващи бунгала, в една от сградите постоянно се живее, има алейна мрежа, озеленяване, т.е.фактическата обстановка няма да бъде значително променена”, обяснява Детелина Иванова, началник отдел "Биологично разнообразие, защитени територии и зони”, пред Би Ти Ви. 

Още едно инвестиционно намерение е постъпило в екоинспекцията в Бургас – то е за строителството на три еднотипни къщи до реката, която се влива в морето. 
Парцелът все още е земеделска земя.

На други 85 декара фирмата, която в момента строи край плажа, иска да прави винарна и хотелска база. 

Мащабното строителство ще почака, поне засега, тъй като е започнала процедура за екооценка.

Междувременно стана ясно, че партията на "Зелените” готви протест по повод гласувания Закон за концесиите и решението на регионалното подразделение на Министерството на околната среда за предстоящо изграждане на нови ваканционни селища на дивия плаж Иракли.

Протестът ще се състои в понеделник, 30.01.2017 г., в 18.00 часа, пред сградата на президентството.

"Зелените" смятат, че президентът Румен Радев трябва незабавно да наложи вето на закона и до го върне за разглеждане от следващ парламент.

„Останаха броени незастроени места по Черноморието – Карадере, Дуранкулак, част от Корал, засега по-голямата част от Иракли. За 88.8% от българите е задължително да има места за природосъобразен туризъм, където да не се строи (национално представително проучване през май, 2016 г.. - привърженици на всички политически партии)”, посочват от партията на "Зелените". 

Според тях трябва да има задължителен ОВОС за всички места, към които има повишен обществен интерес като Иракли, Корал, Карадере. Те настояват служебният Министър на околната среда да постанови проверка за проектите, адресирани от решенията на РИОСВ-Бургас от 13 януари.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Валери Панов
    1 0
    14:00, 27 яну 2017
    Зелените пак се нагрухтяха с парии и почнаха с мнимите си протестчета

Още новини

Последни новини