Кметът Папазов се появи във филма на руската ТВЦ "Братозамещение"

Кметът на Първомай Ангел Папазов се появи във филма на руската телевизия ТВЦ „Братозамещение“. Лентата беше пусната на екран  седмица преди президентските избори в България и би трябвало да покаже  зад кого стои Москва и да призове за помощ проруските сили.

Наред с хора, за които е известно, че застават и защитават руския интерес в България - Андрей Райчев, Илияна Йотова, Красимир Каракачанов, се изявява и Ангел Папазов. Думата имат и  обикновени хора, оплакващ се от положението си, от безработицата и безпътицата, и други, които професионално се занимават с политика. Едно цяло изречение на руски език казва и протестърът Асен Генов, с което е представена и различната позиция. Думите на Ангел Папазов не са в подкрепа на една или друга теза. Ролята му е да обясни колко е затруднено реализирането на българското производство на плодове и зеленчуци на пазарите и как въпреки водените разговори с високопоставени чиновници от ЕС, няма компенсации за фирмите, засегнати от руските санкции. От репортажа става ясно, че „зад камера“ е обяснено: произвежданите в Първомай ябълки се изнасят в Беларус, а оттам се изкупуват в Русия.

При отсъствието на сериозен дебат между кандидатите за президент на България, този филм идва, за да покаже как темата за „големия брат“ може да повлияе на българската политика. С него  ни се отправя предупреждение, че Русия се чувства засегната от желанието на част от политическия ни елит да я замени с друг „брат“.

„Братозамещение“ е повод да си “чешат“ езиците и пръстите няколко водещи журналисти в България.  Единият от тях Иво Инджев се озъби на създателите му и изрази удивление, че няма официална реакция.

След излъчването се оказа, че имаме право да се съмняваме, че ни облъчват манипулативно. Блогърът Илиан Василев написа:

„Това е филмът "Братозамещение", който ТВЦ излъчва в навечерието на президентските избори у нас. Близо двадесет и пет минути интервю с мен, което се съгласих да дам след много увещания, и което остана цензурирано до степен нито дума, нито снимка. Имаше и по-лош вариант - да го манипулират. Казаното от мен представляваше "другата" България, която Москва предпочита да не забелязва все едно не съществува. Интервюто ми е в разрез с показаното и не се вмества в предварително начертаните схеми и тези. 

Малко по надолу добавя: „В "специалния репортаж" има толкова много лъжи, че чак екранът трябва да се изчерви.“

Разбира се, филмът се превърна в тема на форума на „СЕГА“.И о, чудо (!) коментиращите бяха доста обединени в мнението си за него: „Добра пропаганда. Фактите са верни и добре подбрани. Има плавна ескалация от бедните селца и носталгия по българските консерви, през позицията на антируското ни президентство, през омацания паметник в София до апогея - Альоша, бореца за демокрация, който неблагодарна България иска да взриви. С което взривяване не са съгласни всичко на всичко две лелки. „

Естествено, тези, които са съгласни с казаното във филма доволно потриват ръце, но има и няколко  безспорни лъжи и манипулации, които дори са забавни:

Младите са избягали в ... Русия!

Едва ли не цяла България живее в къщи с мръсни дворове и външни тоалетни. 

„Богатият юг“ е илюстриран с ... Първомай.

А за това кой купува руска козметика от българските магазини за сувенири, можем да се досещаме.

Безспорно е, че филмът е спорен. Бихме искали да чуем мнението на кмета Ангел Папазов за „Братозамещение“. Но той в момента е зад граница и няма как да отговори на въпроса ни.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ал
    Али Реза
    12 -4
    08:58, 4 ное 2016
    Глупости -"проруски"!Тоя си е абсолютен турски ибрик.Ту ни побратимява с турсщите вилаети ту ни сложи и някой хрантутник на анадолска баклава за 8 ми заместник кмет
  • 2
    Bg
    BG
    10 -4
    09:23, 4 ное 2016
    Щом продава наши ябълки в чужбина и прави дослук с всички, за да ни върви алъш-вериша, значи е пробългарски. Те така трябва!
    • Ня
      Няма такова нещо
      7 0
      07:46, 5 ное 2016
      Ябълките не са наши,нито ваши ябълките са на който му плаща. Не сте го пращали вие там нали?
Последни новини