19 °C

Кметът Папазов се появи във филма на руската ТВЦ "Братозамещение"

Кметът на Първомай Ангел Папазов се появи във филма на руската телевизия ТВЦ „Братозамещение“. Лентата беше пусната на екран  седмица преди президентските избори в България и би трябвало да покаже  зад кого стои Москва и да призове за помощ проруските сили.

Наред с хора, за които е известно, че застават и защитават руския интерес в България - Андрей Райчев, Илияна Йотова, Красимир Каракачанов, се изявява и Ангел Папазов. Думата имат и  обикновени хора, оплакващ се от положението си, от безработицата и безпътицата, и други, които професионално се занимават с политика. Едно цяло изречение на руски език казва и протестърът Асен Генов, с което е представена и различната позиция. Думите на Ангел Папазов не са в подкрепа на една или друга теза. Ролята му е да обясни колко е затруднено реализирането на българското производство на плодове и зеленчуци на пазарите и как въпреки водените разговори с високопоставени чиновници от ЕС, няма компенсации за фирмите, засегнати от руските санкции. От репортажа става ясно, че „зад камера“ е обяснено: произвежданите в Първомай ябълки се изнасят в Беларус, а оттам се изкупуват в Русия.

При отсъствието на сериозен дебат между кандидатите за президент на България, този филм идва, за да покаже как темата за „големия брат“ може да повлияе на българската политика. С него  ни се отправя предупреждение, че Русия се чувства засегната от желанието на част от политическия ни елит да я замени с друг „брат“.

„Братозамещение“ е повод да си “чешат“ езиците и пръстите няколко водещи журналисти в България.  Единият от тях Иво Инджев се озъби на създателите му и изрази удивление, че няма официална реакция.

След излъчването се оказа, че имаме право да се съмняваме, че ни облъчват манипулативно. Блогърът Илиан Василев написа:

„Това е филмът "Братозамещение", който ТВЦ излъчва в навечерието на президентските избори у нас. Близо двадесет и пет минути интервю с мен, което се съгласих да дам след много увещания, и което остана цензурирано до степен нито дума, нито снимка. Имаше и по-лош вариант - да го манипулират. Казаното от мен представляваше "другата" България, която Москва предпочита да не забелязва все едно не съществува. Интервюто ми е в разрез с показаното и не се вмества в предварително начертаните схеми и тези. 

Малко по надолу добавя: „В "специалния репортаж" има толкова много лъжи, че чак екранът трябва да се изчерви.“

Разбира се, филмът се превърна в тема на форума на „СЕГА“.И о, чудо (!) коментиращите бяха доста обединени в мнението си за него: „Добра пропаганда. Фактите са верни и добре подбрани. Има плавна ескалация от бедните селца и носталгия по българските консерви, през позицията на антируското ни президентство, през омацания паметник в София до апогея - Альоша, бореца за демокрация, който неблагодарна България иска да взриви. С което взривяване не са съгласни всичко на всичко две лелки. „

Естествено, тези, които са съгласни с казаното във филма доволно потриват ръце, но има и няколко  безспорни лъжи и манипулации, които дори са забавни:

Младите са избягали в ... Русия!

Едва ли не цяла България живее в къщи с мръсни дворове и външни тоалетни. 

„Богатият юг“ е илюстриран с ... Първомай.

А за това кой купува руска козметика от българските магазини за сувенири, можем да се досещаме.

Безспорно е, че филмът е спорен. Бихме искали да чуем мнението на кмета Ангел Папазов за „Братозамещение“. Но той в момента е зад граница и няма как да отговори на въпроса ни.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ал
  Али Реза
  12 -4
  08:58, 4 ное 2016
  Глупости -"проруски"!Тоя си е абсолютен турски ибрик.Ту ни побратимява с турсщите вилаети ту ни сложи и някой хрантутник на анадолска баклава за 8 ми заместник кмет
 • 2
  Bg
  BG
  10 -4
  09:23, 4 ное 2016
  Щом продава наши ябълки в чужбина и прави дослук с всички, за да ни върви алъш-вериша, значи е пробългарски. Те така трябва!
  • Ня
   Няма такова нещо
   7 0
   07:46, 5 ное 2016
   Ябълките не са наши,нито ваши ябълките са на който му плаща. Не сте го пращали вие там нали?

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
23 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини