2 °C

Кметът Папазов се появи във филма на руската ТВЦ "Братозамещение"

Кметът на Първомай Ангел Папазов се появи във филма на руската телевизия ТВЦ „Братозамещение“. Лентата беше пусната на екран  седмица преди президентските избори в България и би трябвало да покаже  зад кого стои Москва и да призове за помощ проруските сили.

Наред с хора, за които е известно, че застават и защитават руския интерес в България - Андрей Райчев, Илияна Йотова, Красимир Каракачанов, се изявява и Ангел Папазов. Думата имат и  обикновени хора, оплакващ се от положението си, от безработицата и безпътицата, и други, които професионално се занимават с политика. Едно цяло изречение на руски език казва и протестърът Асен Генов, с което е представена и различната позиция. Думите на Ангел Папазов не са в подкрепа на една или друга теза. Ролята му е да обясни колко е затруднено реализирането на българското производство на плодове и зеленчуци на пазарите и как въпреки водените разговори с високопоставени чиновници от ЕС, няма компенсации за фирмите, засегнати от руските санкции. От репортажа става ясно, че „зад камера“ е обяснено: произвежданите в Първомай ябълки се изнасят в Беларус, а оттам се изкупуват в Русия.

При отсъствието на сериозен дебат между кандидатите за президент на България, този филм идва, за да покаже как темата за „големия брат“ може да повлияе на българската политика. С него  ни се отправя предупреждение, че Русия се чувства засегната от желанието на част от политическия ни елит да я замени с друг „брат“.

„Братозамещение“ е повод да си “чешат“ езиците и пръстите няколко водещи журналисти в България.  Единият от тях Иво Инджев се озъби на създателите му и изрази удивление, че няма официална реакция.

След излъчването се оказа, че имаме право да се съмняваме, че ни облъчват манипулативно. Блогърът Илиан Василев написа:

„Това е филмът "Братозамещение", който ТВЦ излъчва в навечерието на президентските избори у нас. Близо двадесет и пет минути интервю с мен, което се съгласих да дам след много увещания, и което остана цензурирано до степен нито дума, нито снимка. Имаше и по-лош вариант - да го манипулират. Казаното от мен представляваше "другата" България, която Москва предпочита да не забелязва все едно не съществува. Интервюто ми е в разрез с показаното и не се вмества в предварително начертаните схеми и тези. 

Малко по надолу добавя: „В "специалния репортаж" има толкова много лъжи, че чак екранът трябва да се изчерви.“

Разбира се, филмът се превърна в тема на форума на „СЕГА“.И о, чудо (!) коментиращите бяха доста обединени в мнението си за него: „Добра пропаганда. Фактите са верни и добре подбрани. Има плавна ескалация от бедните селца и носталгия по българските консерви, през позицията на антируското ни президентство, през омацания паметник в София до апогея - Альоша, бореца за демокрация, който неблагодарна България иска да взриви. С което взривяване не са съгласни всичко на всичко две лелки. „

Естествено, тези, които са съгласни с казаното във филма доволно потриват ръце, но има и няколко  безспорни лъжи и манипулации, които дори са забавни:

Младите са избягали в ... Русия!

Едва ли не цяла България живее в къщи с мръсни дворове и външни тоалетни. 

„Богатият юг“ е илюстриран с ... Първомай.

А за това кой купува руска козметика от българските магазини за сувенири, можем да се досещаме.

Безспорно е, че филмът е спорен. Бихме искали да чуем мнението на кмета Ангел Папазов за „Братозамещение“. Но той в момента е зад граница и няма как да отговори на въпроса ни.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ал
  Али Реза
  12 -4
  08:58, 4 ное 2016
  Глупости -"проруски"!Тоя си е абсолютен турски ибрик.Ту ни побратимява с турсщите вилаети ту ни сложи и някой хрантутник на анадолска баклава за 8 ми заместник кмет
 • 2
  Bg
  BG
  10 -4
  09:23, 4 ное 2016
  Щом продава наши ябълки в чужбина и прави дослук с всички, за да ни върви алъш-вериша, значи е пробългарски. Те така трябва!
  • Ня
   Няма такова нещо
   7 0
   07:46, 5 ное 2016
   Ябълките не са наши,нито ваши ябълките са на който му плаща. Не сте го пращали вие там нали?

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020
Последни новини