20 °C

Екип от "Златаров" завоюва III-то място на "Наука на сцена"

Изображение 1 от 4

  Десетокласничките Даяна Цветкова и Аделина Аврамова спечелиха трето място в VI-я Национален фестивал „Наука на сцена“, проведен през уикенда в гр. Севлиево.

  Момичетата са гимназистки от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“. Участието им на форума беше подготвено от преподавателката по химия Златка Гарова, а това, с което спечелиха симпатиите на жури и публика беше атрактивното представяне в направление „Работилници“ (workshop) на темата „Обогатяване на научната грамотност на учениците чрез допълнителни дейности в есенно училище за нанохимия и нанотехнологии”.В направлението взеха участие още 20.

  Освен „Работилници“, в които учениците представяха експерименти и иновационни демонстрации, участниците можеха да се включат в семинари, които включват теоретични постановки и опити и щандове, на които ученици и учители представят макети, модели, постери, рисунки и кръстословици.

  VI- ия Национален фестивал „Наука на сцената” за ученически идеи и проекти се организира от Министерството на образованието и науката и Община Севлиево, с подкрепата и съдействието на Съюза на физиците в България, Българското дружество за химическо образование и история и философия на химията – Съюза на химиците в България, Фондация „Еврика”, Форум „Демокрит”, Националния политехнически музей, Националния ученически екопарламент, Центъра за творческо обучение, София. Националният фестивал дава възможност, учители и ученици да осмислят и представят естествените науки по нов, оригинален начин, а целта му е да се повиши интересът на учениците към природните науки.

  От 2006 г., конкурсът се провежда ежегодно за проекти на ученици с интереси в естествените науки. Тази година сред проектите преобладаваха тези в областта на физиката. Домакини за пети пореден път са Община Севлиево и Регионалното управление по образование -Габрово.

  Ръководителката на екипа от Първомай Златка Гарова разказа: „Нашият екип се представи с работилница по нанохимия и нанотехнологии, разделена в три части: теоретична – запознаване с основни въпроси свързани с нанонауката и нанотехнологиите и тяхното приложение в практиката и в живота; експериментална – извършване на експериментална работа по нанохимия в залата, представяне на резултати от изследователската работа и обобщения; творческа – изработване на постери на тема Нанотехнологиите около нас и Нанотехнологиите в природата; колаж с цветна мозайка; модел на молекулата на графен със специален пластелин.

  В представянето участваха и ученици от град Кюстендил, а Даяна Цветкова и Аделина Аврамова, в ролята на асистентки по атрактивен начин организираха и помагаха на участниците в групи да извършват експерименти, да изработват постери и колажи. В края на нашето представяне участниците записаха своите послания върху изработените от тях елечета.

  Комисията бе особено впечатлена от научните знания и от високата компетентност на нашите представителки. Можем с удовлетворение да отбележим, че нашето представяне в работилница (Workshop) предизвика голям интерес и получи висока оценка“.

  За III-то си място членовете на екипа от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ получиха специални сертификати, грамоти и кристални статуетки.

  След това организаторът на форума проф. д-р Ана Георгиева благодари на всички за участието в мероприятието и пожела още по-активно да се работи за повишаване на екологичната култура и за опазването на нашата природа чиста и животворна.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 01.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
  01 окт 2020
  Последни новини