5 °C

Екип от "Златаров" завоюва III-то място на "Наука на сцена"

Изображение 1 от 4

  Десетокласничките Даяна Цветкова и Аделина Аврамова спечелиха трето място в VI-я Национален фестивал „Наука на сцена“, проведен през уикенда в гр. Севлиево.

  Момичетата са гимназистки от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“. Участието им на форума беше подготвено от преподавателката по химия Златка Гарова, а това, с което спечелиха симпатиите на жури и публика беше атрактивното представяне в направление „Работилници“ (workshop) на темата „Обогатяване на научната грамотност на учениците чрез допълнителни дейности в есенно училище за нанохимия и нанотехнологии”.В направлението взеха участие още 20.

  Освен „Работилници“, в които учениците представяха експерименти и иновационни демонстрации, участниците можеха да се включат в семинари, които включват теоретични постановки и опити и щандове, на които ученици и учители представят макети, модели, постери, рисунки и кръстословици.

  VI- ия Национален фестивал „Наука на сцената” за ученически идеи и проекти се организира от Министерството на образованието и науката и Община Севлиево, с подкрепата и съдействието на Съюза на физиците в България, Българското дружество за химическо образование и история и философия на химията – Съюза на химиците в България, Фондация „Еврика”, Форум „Демокрит”, Националния политехнически музей, Националния ученически екопарламент, Центъра за творческо обучение, София. Националният фестивал дава възможност, учители и ученици да осмислят и представят естествените науки по нов, оригинален начин, а целта му е да се повиши интересът на учениците към природните науки.

  От 2006 г., конкурсът се провежда ежегодно за проекти на ученици с интереси в естествените науки. Тази година сред проектите преобладаваха тези в областта на физиката. Домакини за пети пореден път са Община Севлиево и Регионалното управление по образование -Габрово.

  Ръководителката на екипа от Първомай Златка Гарова разказа: „Нашият екип се представи с работилница по нанохимия и нанотехнологии, разделена в три части: теоретична – запознаване с основни въпроси свързани с нанонауката и нанотехнологиите и тяхното приложение в практиката и в живота; експериментална – извършване на експериментална работа по нанохимия в залата, представяне на резултати от изследователската работа и обобщения; творческа – изработване на постери на тема Нанотехнологиите около нас и Нанотехнологиите в природата; колаж с цветна мозайка; модел на молекулата на графен със специален пластелин.

  В представянето участваха и ученици от град Кюстендил, а Даяна Цветкова и Аделина Аврамова, в ролята на асистентки по атрактивен начин организираха и помагаха на участниците в групи да извършват експерименти, да изработват постери и колажи. В края на нашето представяне участниците записаха своите послания върху изработените от тях елечета.

  Комисията бе особено впечатлена от научните знания и от високата компетентност на нашите представителки. Можем с удовлетворение да отбележим, че нашето представяне в работилница (Workshop) предизвика голям интерес и получи висока оценка“.

  За III-то си място членовете на екипа от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ получиха специални сертификати, грамоти и кристални статуетки.

  След това организаторът на форума проф. д-р Ана Георгиева благодари на всички за участието в мероприятието и пожела още по-активно да се работи за повишаване на екологичната култура и за опазването на нашата природа чиста и животворна.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
  22 яну 2021
  Последни новини