-5 °C

Преди 70 години е действал Закон за трудовата мобилизация на безделници и празноскитащи

Преди 70 години, на 8 август, 1946 година влиза в сила Закон за трудово мобилизиране на безделниците и празноскитащите.

Това става в обстановка след като правителството на Отечествения фронт трябва да започне подготовка за избори Велико народно събрание, които по-късно са фалшифицирани и утвърждават властта на БКП.

Законът гласи, че всички български поданици, навършили 16 г. и не по-възрастни от 45 г. за жените и 50 г. за мъжете, "които са се отдали на безделие, празноскитане или прекарват голяма част от времето си в питейни заведения, кафенета, барове, сладкарници и др. подобни", се мобилизират за задължителен общественополезен труд до шест месеца, за да се приучат на полезен труд и да се "премахнат лошите им привички".

Трудовото мобилизиране цели да приучи мобилизираните на полезен труд, да развие у тях любов към обществената работа, да премахне лошите им привички и да ги използва за повдигане производството и благоустройството на страната.

Ако видите някъде паметна плоча, че път, жп линия, канали, язовири, стадиони или други, построени в периода след 1946 година с „доброволен труд на населението“, най-вероятно става въпрос за хора, които са били санкционирани от този Закон.

Това е закон от зората на социализма, когато идеите са били водещи, а в случая те са били : изграждането на една по-добра страна с нови пътища, комуникации, жп линии, корита на реки, мини и пр. Време , в което ентусиазмът е бил водещ. Има и нещо ценно в това, че се ангажира в общественополезна дейност безделно трудоспособно население. Така са построени голяма част от съоръжения и пътища в страната по това време – споделя адв. Стефка Георгиева, която помолихме за юридически коментар. Според него мобилизираните не получават заплащане и времето, в което полагат този труд не се счита за стаж. Хубавото е че има ограничение – до 6 месеца. Но след това „безделниците и празноскитащите“ отново са заплашени да бъдат наказани. Това е икономически стимул да намериш и започнеш работа по трудов договор. Лошото е , че не е заплатен този труд и не се води като трудов стаж- тук може да се търси нарушение на човешките права- един вид експлоатация , но чисто по комунистически, не в полза на един човек или концерн, а в полза на цялото общество

Днес един такъв закон е абсолютно неприложим. Нещо повече – сравнявайки го със законите на Нацистка Германия, откриваме, българският закон най-вероятно е взаимстван от Хитлер. Той създава процъфтяваща икономика с нулева безработица. Управлението му има за цел изграждане на нови пътища, мостове, язовири, канали, пристанищни съоръжения, както и ремонти на обществени и частни сгради. Но той стимулира жените да останат домакини у дома, а за всички мъже се намират работни места. По този начин безработицата в Германия изчезва само за две години.

Днес в България намаляването на безработицата се стимулира с мерки, насочени към работодателите. Отпускат се средства, а последващите проверки за това как се разходват и попълването на документацията изисква много несвойствен за собственика на фирмата труд. Затова и мнозина от тях предпочита да не се възползват от тези мерки.

Дирекция „Социално подпомагане“ отпуска социални помощи на хора в нужда, ако те полагат 14 дена по 4 часа обществено полезен труд в един месец. За това време те получават диференцирана помощ в зависимост от нуждата им. Работата им не се счита за трудов стаж, но се плащат здравни осигуровки.

Въпросът, който е на дневен ред е можем ли да намерим баланса между Закона от преди 70 години и ситуацията, в която се намираме днес. Безработицата е висока, всеки четвърти младеж до 29 години не работи. В същото време все повече се забелязва недостиг на работна ръка в много сектори, между тях и такива, които не изискват висока квалификация – като селско стопанство, монтажници, шофьории други. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ам
  Амин
  2 -6
  12:11, 8 авг 2016
  Благодарете на Бога за хляба, който всеки ден слаг... Виж коментара

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини