25 °C

Преди 70 години е действал Закон за трудовата мобилизация на безделници и празноскитащи

Преди 70 години, на 8 август, 1946 година влиза в сила Закон за трудово мобилизиране на безделниците и празноскитащите.

Това става в обстановка след като правителството на Отечествения фронт трябва да започне подготовка за избори Велико народно събрание, които по-късно са фалшифицирани и утвърждават властта на БКП.

Законът гласи, че всички български поданици, навършили 16 г. и не по-възрастни от 45 г. за жените и 50 г. за мъжете, "които са се отдали на безделие, празноскитане или прекарват голяма част от времето си в питейни заведения, кафенета, барове, сладкарници и др. подобни", се мобилизират за задължителен общественополезен труд до шест месеца, за да се приучат на полезен труд и да се "премахнат лошите им привички".

Трудовото мобилизиране цели да приучи мобилизираните на полезен труд, да развие у тях любов към обществената работа, да премахне лошите им привички и да ги използва за повдигане производството и благоустройството на страната.

Ако видите някъде паметна плоча, че път, жп линия, канали, язовири, стадиони или други, построени в периода след 1946 година с „доброволен труд на населението“, най-вероятно става въпрос за хора, които са били санкционирани от този Закон.

Това е закон от зората на социализма, когато идеите са били водещи, а в случая те са били : изграждането на една по-добра страна с нови пътища, комуникации, жп линии, корита на реки, мини и пр. Време , в което ентусиазмът е бил водещ. Има и нещо ценно в това, че се ангажира в общественополезна дейност безделно трудоспособно население. Така са построени голяма част от съоръжения и пътища в страната по това време – споделя адв. Стефка Георгиева, която помолихме за юридически коментар. Според него мобилизираните не получават заплащане и времето, в което полагат този труд не се счита за стаж. Хубавото е че има ограничение – до 6 месеца. Но след това „безделниците и празноскитащите“ отново са заплашени да бъдат наказани. Това е икономически стимул да намериш и започнеш работа по трудов договор. Лошото е , че не е заплатен този труд и не се води като трудов стаж- тук може да се търси нарушение на човешките права- един вид експлоатация , но чисто по комунистически, не в полза на един човек или концерн, а в полза на цялото общество

Днес един такъв закон е абсолютно неприложим. Нещо повече – сравнявайки го със законите на Нацистка Германия, откриваме, българският закон най-вероятно е взаимстван от Хитлер. Той създава процъфтяваща икономика с нулева безработица. Управлението му има за цел изграждане на нови пътища, мостове, язовири, канали, пристанищни съоръжения, както и ремонти на обществени и частни сгради. Но той стимулира жените да останат домакини у дома, а за всички мъже се намират работни места. По този начин безработицата в Германия изчезва само за две години.

Днес в България намаляването на безработицата се стимулира с мерки, насочени към работодателите. Отпускат се средства, а последващите проверки за това как се разходват и попълването на документацията изисква много несвойствен за собственика на фирмата труд. Затова и мнозина от тях предпочита да не се възползват от тези мерки.

Дирекция „Социално подпомагане“ отпуска социални помощи на хора в нужда, ако те полагат 14 дена по 4 часа обществено полезен труд в един месец. За това време те получават диференцирана помощ в зависимост от нуждата им. Работата им не се счита за трудов стаж, но се плащат здравни осигуровки.

Въпросът, който е на дневен ред е можем ли да намерим баланса между Закона от преди 70 години и ситуацията, в която се намираме днес. Безработицата е висока, всеки четвърти младеж до 29 години не работи. В същото време все повече се забелязва недостиг на работна ръка в много сектори, между тях и такива, които не изискват висока квалификация – като селско стопанство, монтажници, шофьории други. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ам
  Амин
  2 -6
  12:11, 8 авг 2016
  Благодарете на Бога за хляба, който всеки ден слаг... Виж коментара

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини