Всички кладенци в селата трябва да се регистрират до 27-и ноември

Преди дни селските кметове получиха  писма, с които им бе поставена задачата да информират жителите, че всички частни дворове, в които има сондажи, кладенци, дренажи или други водовземни съоръжения, трябва да бъдат регистрирани в Министерството на околната среда и водите. Заповедта е от преди 2 години, но до този момент нито Министерството на околната среда и горите, нито една институция и особено Басейнова дирекция, не е направила нищо това да бъде сведено да знанието на собствениците на кладенци. С изтичането на определения срок много от жителите в селата, повечето от които пенсионери, а и живеещите в градовете,  се оказва, че трябва да положат усилия, за да не се окажат нарушители и дори престъпници, нарушили Закона.

От собствениците на нерегистрирани кладенци в община Първомай се иска да внесат до Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ попълнена и подписана бланка образец с номер РГ-2 , заедно с копие от нотариалния акт на имота и скица на имота - само ако има валидна такава, издадена от Агенция по геодезия, картография и кадастър, за където също трябва да се платят надлежните такси (вече може и в Община Първомай). Документи се приемат лично, но може и онлайн, но само ако са подписани с валиден електронен подпис.
Тези, които не успеят да свършат това в срок до 27 ноември могат да регистрират кладенеца си като започнат процедура по откриването му – от заявление за разрешение за сондаж и всичко останало до регистрацията.

Собственици, които откажат да регистрират кладенеца си, ги грози глоба от най-малко 500 лв. и принудително затапване на кладенеца за сметка на собственика.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини