Ветеринари : С новия закон драстично се увеличават глобите за собственици на лични стопанства

Солидни глоби заплашват не само стопаните на нерегистрирани животни в задния двор, а и кметовете и ветеринарите, ако не докладват за тях. Това е предвидено във входирания в Народното събрание нов Закон за ветеринарномедицинската дейност.

В него са завишени отговорностите: Не само собствениците, но и кметовете и регистрираните ветеринарни лекари ще бъдат задължени да изпълняват ЗВМД, а за това ще следят 14 институции.

Санкциите по закона са завишени до 8 пъти, коментират запознати с промените.

Една четвърт или общо 25 от членовете в проекта за нов закон са посветени на глобите и имуществените санкции. Най-общо нарушенията по агрохранителната верига ще се наказват с глоби от 500 до 5000 лв., а при повторение – от 1000 лв. до 8000 лв., ако не е предвидена по-тежка санкция за конкретното провинение.

Има нови и допълнителни задължения на собствениците за идентификация на животните, опазването на здравето им и изисквания за хуманно отношение към тях.

Министерският съвет е одобрил заложените промени, които би трябвало да облекчат режима за регистрация на личните стопанства. В текстовете има ясно разписан ред за регистрация на личните стопанства.

Предвижда се да отпадне изискването стопаните да подават лично заявление за регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Ако промените бъдат одобрени това заявление в бъдеще ще се подава при кмета или кметския наместник, който от своя страна ще има 15-дневен срок да го предостави в ОДБХ.

С промените се допълват задълженията на местната власт при констатиране на заболяване, с цел по-добра координация и своевременно предприемане на мерки за ограничаване разпространението и ликвидиране на заразата. Собствениците и ползвателите на животновъдни обекти ще трябва да спазват изискванията зарегистрация на всички налични животни в дворовете им, идентификация им, опазването на здравословното им състояние, както и да документират движението от и към животновъдните обекти. За тази цел ще е необходимо да създадат и изпълняват програми за самоконтрол на болести и да спазват определени изисквания при населване на животновъдните обекти.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Се
    Селянин
    6 -1
    18:28, 22 яну 2020
    Дайте повече яснота, ако имам две кучета и десет зайчета, кое и при кого , и въобще трябва ли да регистрирам животинките?
  • 2
    Ба
    бай уй
    5 0
    19:58, 22 яну 2020
    Няма оправия с тия боклуци...Сит на гладен не вярва.Нати Европа.Яж старо месо от техните складове и си мечтай за сланинката в качето
  • 3
    Аб
    АБВ
    5 0
    21:54, 22 яну 2020
    След поредната простотия на боковците горе срещу народа ,може ли да попитаме,кога ще закриваме злощастната България?
    • Ан
      Анонимс
      0 0
      22:14, 22 яну 2020
      България агенция по безопасност на храна , български агенция на бойкотира хрантутни
  • 4
    Ка
    Калеко Алеко
    0 -4
    01:04, 23 яну 2020
    Бай Ганьо правила не иска, по му харесва да сме Аф... Виж коментара
    • Дж
      джонгата
      3 0
      15:03, 23 яну 2020
      Няма лошо в това да има контрол, но да е за всички. Проверява се наред и в гетата също, най-вече там. Животните се ваксинират и всичко е както трябва, но много добре знаем, че няма да стане така проверки ще има за някои, а за други, не, това ги дразни хората, двойните стандарти, които са очивадни.
Последни новини